Meniu Închide

Visele în psihoterapie

visele-psihoterapie

O teorie populară în neuroștiințe sugerează că visele nu sunt altceva decât impulsuri cerebrale care apar în timpul somnului. Sugerează de asemenea că acestea nu au vreo semnificație sau relevanță pentru viața noastră.

Sigmund Freud spunea că visele sunt calea regală către inconștient. De atunci, psihanaliza a dezvoltat și alte modele, diferite de teoria freudiană.

Însă visele nu se folosesc doar în psihanaliză, ci și în alte abordări psihoterapeutice. Psihologii de astăzi tind să fie de acord că visele folosesc de fapt unui scop.

De multe ori, visele apar la începutul procesului terapeutic, odată cu anumite conștientizări ale clientului.

Unii clienți evită să povestească ce visează, deoarece cred că vor fi judecați sau vor primi anumite etichete. Însă este important de știut că oricât de înspăimântător pare visul, acesta conține simboluri și semnificații importante pentru acea persoană.

Cum se lucrează cu visele?

Folosirea viselor în psihoterapie înseamnă că acestea sunt la un moment dat un punct central în timpul ședinței.  Atât terapeutul, cât și clientul, sunt angajați activ în explorarea visului. Visele se folosesc în terapie pentru a ajuta clienții să-și rezolve dificultățile, să-și îmbunătățească starea generală sau să obțină conștientizare de sine.

Modelele moderne de lucrul cu visele au ca principiu faptul că orice semnificație extrasă din vis trebuie să fie personală pentru cel care a visat. Aici este important de menționat faptul că terapeutul nu analizează visele persoanei și nici nu oferă o interpretare clară. Acesta acționează doar ca un ghid în explorarea visului, iar cel ce visează va descoperi sensul pentru el însuși.

Când un client povestește un vis pe care l-a avut, îl explorăm atât în contextul vieții sale actuale, cât și al evenimentelor din trecut. Este important să permitem clientului să asocieze imaginilor visate propriile idei, gânduri și sentimente.

Pentru a fi de ajutor, interpretarea visului trebuie să fie aproape de conștiința clientului. Acest lucru înseamnă că clientul este foarte aproape de a înțelege ceva semnificativ despre viața sa interioară sau despre o situație anume.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.