Meniu Închide

Visele în psihoterapie

visele-psihoterapie

O teorie populară în neuroștiințe sugerează că visele nu sunt altceva decât impulsuri cerebrale care apar în timpul somnului. Sugerează de asemenea că acestea nu au vreo semnificație sau relevanță pentru viața noastră.

Sigmund Freud spunea că visele sunt calea regală către inconștient. De atunci, psihanaliza a dezvoltat și alte modele, diferite de teoria freudiană.

Însă visele nu se folosesc doar în psihanaliză, ci și în alte abordări psihoterapeutice. Psihologii de astăzi tind să fie de acord că visele folosesc de fapt unui scop.

De multe ori, visele apar la începutul procesului terapeutic, odată cu anumite conștientizări ale clientului.

Unii clienți evită să povestească ce visează, deoarece cred că vor fi judecați sau vor primi anumite etichete. Însă este important de știut că oricât de înspăimântător pare visul, acesta conține simboluri și semnificații importante pentru acea persoană.

Cum se lucrează cu visele?

Folosirea viselor în psihoterapie înseamnă că acestea sunt la un moment dat un punct central în timpul ședinței.  Atât terapeutul, cât și clientul, sunt angajați activ în explorarea visului. Visele se folosesc în terapie pentru a ajuta clienții să-și rezolve dificultățile, să-și îmbunătățească starea generală sau să obțină conștientizare de sine.

Modelele moderne de lucrul cu visele au ca principiu faptul că orice semnificație extrasă din vis trebuie să fie personală pentru cel care a visat. Aici este important de menționat faptul că terapeutul nu analizează visele persoanei și nici nu oferă o interpretare clară. Acesta acționează doar ca un ghid în explorarea visului, iar cel ce visează va descoperi sensul pentru el însuși.

Când un client povestește un vis pe care l-a avut, îl explorăm atât în contextul vieții sale actuale, cât și al evenimentelor din trecut. Este important să permitem clientului să asocieze imaginilor visate propriile idei, gânduri și sentimente.

Pentru a fi de ajutor, interpretarea visului trebuie să fie aproape de conștiința clientului. Acest lucru înseamnă că clientul este foarte aproape de a înțelege ceva semnificativ despre viața sa interioară sau despre o situație anume.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

2 comentarii

  1. Dragomirescu Maria

    Bună ziua,ma confrunt cu o problema de cateva luni,totul se intampla cand rămân singura acasa,după ce pleacă sotul meu la munca,ne mai putând sa ma ia somnul,fiind conștientă de tot,simt o prezenta din cauza căreia nu ma mai pot misca și o vad cum se așază langa mine,e o silueta de culoare neagra,care ori trece pe lângă mine,de multe ori s-a așezat langa mine pe pat și se uita la mine,iar eu nu puteam face nimic😭😭mi-am făcut semnul crucii cu limba și a dispărut😭😭ma trezește din somn,nu pot dormi,nu știu ce se intampla,imi puteți spune? 😭😭😭 îmi este foarte frica,ma trezesc plansa și speriata😭am impresia ca vrea sa îmi facă rau😭😭va rog frumos sa îmi răspundeți as aprecia mult,sa îmi spuneți care ar fi problema😭 Va mulțumesc anticipat🙏

    • H. G.

      Bună ziua, cred că primul pas este să mergeți la un medic psihiatru. Acesta poate evalua mult mai bine ce se întâmplă și vă poate recomanda psihoterapie și/sau tratament medicamentos. Nu aș putea spune care este problema doar din ce ați sris, pot fi foarte multe motive în spate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *