Meniu Închide

3 semne că ești într-o relație toxică

relație toxică

Este foarte posibil ca pe parcursul vieții, fiecare dintre noi să fi experimentat o relație toxică. Nu neapărat în relația de cuplu. Poate în familie, cu un părinte sau un frate. Poate la locul de muncă. Poate într-o relație de prietenie. Din unele relații putem să ieșim, în unele alegem să rămânem.

De ce? Sunt multe motive. Poate că speri că se va schimba ceva. Poate că e o relație în care ai investit sentimente, timp, energie și nu vrei să renunți. Poate îți dorești atât de mult să funcționeze, încât decizi să lupți pentru acea relație.

Dar ar fi important să știi că ești într-o relație toxică. Pentru că dacă știi, poți repara dacă se poate, sau poți pleca dacă nu mai e nicio speranță de schimbare.

Cum știi că te afli într-o relație toxică?

Dacă și tu experimentezi una din situațiile descrise în continuare, atunci foarte probabil ești într-o relație toxică.

Dacă simți epuizare pe toate planurile – mental, emoțional și fizic, dacă te simți pur și simplu fără pic de energie și vitalitate, atunci privește puțin la relația în care te afli. Este foarte posibil să ai un partener pentru care tot ce ține de persoana ta să nu conteze. Un partener care vorbește doar despre el și cât e de minunat. El e mereu pe primul loc și dorințele tale nu sunt importante. Ajungi să-i îndeplinești nevoile ca un părinte și nu ca un partener de cuplu.

Dacă partenerul e obsedat de control, este gelos, îți verifică toate convorbirile și toate conturile, face tot posibilul să te izoleze de familie și de prieteni, probabil te afli într-o relație toxică. Poate părea frumos la început. Poate te gândești ce drăguț e că vrea să-și petreacă tot timpul cu tine. Poate crezi că gelozia e un semn că te iubește foarte mult. Dar dacă ajungeți în punctul în care sunteți singuri, fără prieteni, fără să fiți apropiați de familie, să știi că e un semnal de alarmă important.

Dacă partenerul te critică în mod constant, este mereu nemulțumit de tot ce faci, îți accentuează mereu sentimentul de vinovăție, este un alt semn că probabil te afli într-o relație toxică. Partenerul poate fi ostil, disprețuitor, ironic. Și nu doar acasă, ci de multe ori în public. Vei ști că ești în această etapă când vei face tot posibilul să nu-l superi. Chiar vei renunța la multe lucruri care îți plac ție, pentru a face ceva pe placul lui. Iar stima de sine va fi aproape inexistentă.

Se mai poate schimba ceva?

Prima mea recomandare și cea mai importantă este să vă ascultați intuiția. De fiecare dată primim destule semnale că ceva nu e așa cum trebuie, dar de cele mai multe ori alegem să le ignorăm. Când știi că ceva nu e în regulă, cere ajutorul.

Apoi, gândiți-vă că într-o relație sunt mereu două persoane. Este posibil ca ceva din propriul comportament să fi generat această situație? Este important să conștientizăm cu ce „bagaje” am intrat în această relație. Este posibil să „ne fi ales” tocmai pentru că am văzut în celălalt ceva familiar, ceva ce am trăit în propria familie.

Terapia de cuplu vă poate sprijini în această etapă. Și da, lucrurile se pot schimba, dacă ambii parteneri conștientizează felul în care interacționează și aleg să schimbe acest lucru. Așa cum sunt și situații în care singura variantă  este să ieși dintr-o astfel de relație.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre acest subiect sau aveți nevoie de sprijin, sunt aici pentru voi.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *