Meniu Închide

Exprimarea nevoilor

exprimarea-nevoilor-psihoterapie

Exprimarea nevoilor este un subiect pe care îl aduc des în discuție în cabinet. Aud des exprimări de felul: nu s-a gândit că sunt obosită și că am nevoie de ajutor. Sau nu s-a gândit că vreau să ieșim în oraș. Sau nu s-a gândit că am nevoie de timp pentru mine.

Prima mea întrebare este dacă au spus că au nevoie de acele lucruri. Răspunsurile frecvente sunt nu și normal că i-am spus, am țipat de m-au auzit toți vecinii. Al doilea răspuns se continuă frecvent cu certuri, ambii parteneri simțind că au dreptate și dreptul să se înfurie.

Următorul pas este să explorăm variante alternative, cum ar fi putut proceda pentru a nu porni un conflict. Aici apar în discuție și alte subiecte, cum ar fi propriile valori și felul în care îi judecăm pe ceilalți pe baza acestora. Sau felul în care au crescut și cum au fost interacțiunile în familia de origine. Sau cum își exprimau nevoile când erau mici.

Mai discutăm și despre faptul că fiecare persoană vede lumea prin propriile lentile. Și că putem avea opinii diferite pe același subiect. Și că dacă avem așteptări de la ceilalți pe baza felului în care gândim și suntem noi construiți, de cele mai multe ori suntem dezamăgiți.

Exprimarea nevoilor în mod asertiv

Și atunci, cum puteți proceda? Este important să învățați comunicarea asertivă. Aceasta vă va ajuta nu doar în exprimarea nevoilor, ci în toate interacțiunile pe care le aveți cu cei din jur.

Comunicarea asertivă este capacitatea de a exprima idei și sentimente pozitive sau negative într-un mod onest, deschis și direct. Este felul în care și drepturile noastre și ale celorlalți sunt recunoscute. Ne permite să exprimăm o gamă largă de sentimente și gânduri.

Ne permite să ne asumăm responsabilitatea pentru noi înșine și pentru acțiunile noastre fără a judeca sau învinui alte persoane. Și ne permite confruntarea constructivă și găsirea soluțiilor reciproc avantajoase atunci când apare un conflict.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *