Convingerile limitative ne conduc viața, sunt create în mare parte în copilărie și sunt stocate în subconștient. Îți dai seama că acționezi condus de acestea atunci când deciziile nu sunt în concordanță cu intențiile sau obiectivele tale.
Avem tendința să ne însușim credințele persoanelor cu care petrecem mai mult timp, începând cu familia și continuând cu prietenii. Acestea devin apoi parte a subconștientului nostru. Deși funcționăm în mare măsură cu aceste programări subconștiente, avem capacitatea uimitoare de a schimba condiționările din trecut.
Știm cu toții exemplul cu puiul de elefant legat de un par, pe care nu-l poate rupe când e mic. Și puiul crește și devine un elefant matur care ar putea cu ușurință să se elibereze, dar nu mai încearcă, deoarece a crescut cu credința că nu poate rupe parul. La fel acționează și convingerile limitative.
Nu toate convingerile sunt rele, unele ne opresc să facem de exemplu lucruri ilegale. Dar altele pur și simplu ne opresc să devenim cine ne dorim și ne țin pe loc fără măcar să realizăm acest lucru. Acestea se împart de cele mai multe ori în convingeri despre propria persoană, despre lume sau despre viață.
Exemple de convingeri limitative
Cele mai puternice sunt credințele legate de propria persoană, acestea venind încărcate cu nesiguranță și atașamente emoționale. Putem gândi că nu suntem suficient de buni, nu suntem capabili, nu merităm, suntem prea tineri sau prea bătrâni, nu arătăm bine și avem o mulțime de defecte, evitând astfel să facem o mulțime de lucruri. Însă lucrurile pe care trebuie să le facem pentru a înfrunta aceste gânduri sunt chiar cele pe care le evităm. În caz contrar se formează un cerc vicios. De exemplu, eviți să ieși la întâlniri pentru că te gândești că nu arăți bine, dar fiind mai mereu singur și izolat îți întărește credința că nu arăți bine.
Alte credințe sunt legate de părerea celor din jur, de lucruri legate de contextul general, de gânduri legate de bani.
Cum să-ți depășești convingerile limitative
Primul pas este să te întrebi cât de reală este acestă convingere, de unde vine, cine ți-a repetat un anumit lucru până ai ajuns să-l integrezi ca fiind adevărat, de ce ești atât de sigur că acea persoană spune adevărul. Întreabă-te: dacă greșesc crezând că acest lucru este adevărat?
Următorul pas este să înțelegi la ce-ți folosește această credință. Luând exemplul de mai sus, crezând că nu arăți suficient de bine, te poți proteja de un eșec în relații. Sau dacă nu ai curaj să începi o nouă activitate, te poți proteja de lupta și dificultățile ce pot apărea.
Cel mai important pas este să încerci să găsești convingeri alternative și să le testezi. De exemplu, dacă am curajul să încep o nouă relație, este foarte posibil să găsesc o persoană care să mă placă exact așa cum sunt. Sau, chiar dacă și alții s-au gândit la această activitate, viziunea mea este diferită și voi găsi clienții potriviți. Sau, făcând ceea ce-mi place voi avea și rezultate financiare neașteptate.
Dacă nu reușești să identifici aceste credințe sau nu reușești să găsești alternative, poți oricând apela la un specialist care să te ajute în acest sens.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!