Meniu Închide

3 mituri despre psihoterapia de cuplu

mituri despre psihoterapia

Există multe mituri despre psihoterapie în general, dar și despre psihoterapia de cuplu. Cu siguranță ați auzit și voi în cercul vostru de prieteni o parte din ele. Cum ar fi: nu sunt nebun, nu am nevoie de terapie. Sau pot la fel de bine să discut cu persoane apropiate despre asta. Sau preferatul meu: terapeutul îmi citește gândurile 😊

Și acestea sunt doar cele mai întâlnite, există multe alte mituri. Dacă știți și voi unele, vă invit să le lăsați într-un comentariu.

În parcursul meu pentru a deveni psihoterapeut, am trecut prin studii de specialitate, formare și multe ore de dezvoltare personală. Dar am fost și în postura de client. Nu ai cum să ajuți alte persoane dacă tu nu ești bine cu tine. Dacă nu rezolvi ce e de rezolvat la propria persoană.

Și da, unii pot crede că e suficient să studiezi și că ești capabil să-i ajuți pe ceilalți. Însă doar când devii client realizezi că fără această etapă nu poți să fii acolo, lângă clientul tău. Așa cum e nevoie să fii: empatic, cald, deschis, autentic.

Care sunt cele 3 mituri despre psihoterapia de cuplu?

Sunt  destul de multe mituri despre psihoterapia de cuplu, însă astăzi am să mă opresc la trei dintre ele, pe care le-am auzit cel mai des.

Psihoterapeutul ne va da sfaturi și ne va spune ce să facem.

Unii clienți chiar se așteaptă să primească sfaturi concrete, adică ce cadouri să cumpere, ce să spună, când să iasă în oraș și multe altele de acest fel.

Psihoterapia de cuplu nu este despre asta. Psihoterapeutul vă oferă un cadru sigur în care puteți discuta despre dificultățile prin care treceți, vă sprijină pentru a găsi modalități mai eficiente de comunicare și de rezolvare a conflictelor. Este un mediator, dacă vreți să-i spuneți așa, dar vă ajută să vă găsiți propriile soluții, care sunt bune pentru voi.

Psihoterapeutul va ține partea unuia dintre noi și pe celălalt îl va scoate vinovat.

Nimic mai neadevărat. Probabil că uneori aceasta este dorința ascunsă a unuia dintre parteneri. Însă psihoterapeutul va păstra mereu o atitudine de neutralitate. Și chiar dacă uneori va face o alianță cu unul dintre parteneri, va face și cu celălalt același lucru, păstrând mereu un echilibru.

O să vorbim doar de trecut și asta nu ne ajută în problema actuală.

Da, o să discutați și despre trecut. Doar că aceste discuții ajută foarte mult. Mai ales din postura mea de psihoterapeut sistemic văd foarte clar acest lucru. Imaginați-vă că fiecare are propriul trecut în familia de origine, din care a venit cu credințe, moduri de comportament, feluri de a reacționa în anumite situații specifice și multe alte astfel de lucruri. Și toate aceste lucruri le puneți acum într-o relație nouă. Cu ajutorul psihoterapeutului, veți descoperi ce anume din trecut intervine în relația actuală și care sunt „butoanele” care vă fac să izbucniți sau să aveți reacții de neînțeles pentru partener.

Dacă doriți să aflați mai multe despre psihoterapia de cuplu, sau dacă simțiți că aveți nevoie de ajutor, sunt aici pentru voi.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *