Meniu Închide

Despre comunitate

comunitate-psihoterapie

O comunitate este o unitate socială cu elemente comune, cum ar fi locul, normele, religia, valorile, obiceiurile sau identitatea.

Pentru mine, când spun comunitate, înseamnă că suntem legați unul de altul. Și cred că este important să înțelegem ce este și care este rolul ei în viața noastră.

Comunitatea este despre oameni și despre relația dintre ei. Este un sentiment de apartenență, de încredere, de siguranță și de grijă unul față de altul.

Acest cuvânt se poate referi la orice grup care are ceva în comun. Și pentru că împărțim aceeași planetă, mă gândesc la toți ca fiind o comunitate.

Cred că ce se întâmplă la nivel de comunitate mică, se regăsește la cea globală

De exemplu, eu am observat interacțiunile de pe grupul blocului în care locuiesc. Și am identificat multe asemănări cu ce se întâmplă în țară. Și mă gândesc că ce se întâmplă în fiecare țară, afectează ce se întâmplă pe glob.

Dacă dorim o schimbare, atunci e nevoie să începem fiecare din propria curte, propriul cartier, oraș și așa mai departe. Nu cred că e real să așteptăm schimbare de undeva de sus, cu semnificația pe care o are acest de sus pentru fiecare.

Priviți în jur. Cum relaționează oamenii între ei? Cum sunt rezolvate (sau nu) problemele? Cum se comportă cei din jur? Cum se îmbracă? Cum îi tratează pe ceilalți? Cine socializeză cu cine?

Există preferințe de grup? Există grupuri discriminate? Cum se gestionează diferențele de opinie? Este important statutul cuiva? Respectul este legat de acest statut?

Aș putea găsi sute de întrebări, dar ați prins ideea. E adevărat că suntem liberi să facem ce ne dorim. Doar că există și o completare: atâta timp cât nu facem rău celor din jur.

Dacă ne-am analiza un pic cuvintele și comportamentele cu această întrebare în minte – oare fac rău cuiva? – cu siguranță vor apărea schimbări în comunitățile mici. Și apoi implicit în cele mai mari.

Haideți să ne gândim ce am putea oferi noi comunității și nu ce ne oferă ea. Indiferent că oferim timpul nostru, cunoștințele, abilitățile sau resursele noastre. Fiecare dintre noi are ocazia să influențeze comunitatea din care face parte.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *