Gândurile au o mare legătură cu felul în care trăim. Și asta chiar dacă suntem fericiți sau deprimați, de succes sau experimentăm eșecul. Putem compara procesul gândirii cu funcționarea unui computer, unde rezultatul obținut este strâns legat de datele introduse. În funcție de ce gândim, vom obține rezultate legate de atitudine, dispoziție sau comportament.
După cum spune și proverbul: Cum ți-e gândul, ți-e și fapta.
Ne putem controla gândurile?
Cum putem controla și folosi gândurile pentru a ne trăi viața așa cum dorim, fără influența dăunătoare a gândurilor negative?
Este important să știm că nu putem controla gândurile atunci când apar. Acestea pot fi induse automat de lucruri din mediul înconjurător. Însă putem controla ce se întâmplă cu acel gând după ce apare.
Putem compara acest lucru cu sala de așteptare a unui cabinet medical. Să presupunem că auzi sirena unei salvări. Acest lucru îți induce automat ideea de pericol sau de posibilă pierdere a cuiva drag, în funcție de experiențele tale anterioare.
În acest moment, gândul negativ a apărut în sala de așteptare. Nu poți controla asta, dar poți să-l scoți de acolo, fără să-l lași să intre în cabinet. A apărut fără programare 😊
Pentru a reuși acest lucru, e nevoie să ai ceva la care merită să te gândești, cum ar fi provocarea atingerii unui scop și găsirea unor soluții. E nevoie de practică, disciplină și determinare pentru a reuși să diferențiezi care gânduri sunt constructive și care nu sunt.
Printre micile gânduri care ne deranjează, trebuie să ştim a găsi cărarea spre gândurile mari care ne întăresc – Dietrich Bonhoffer
Ceea ce reglementează experiențele emoționale ale oamenilor și capacitatea lor de a le controla nu este ceea ce gândesc, ci modul în care gândesc. Când experimentezi gânduri intruzive, încearcă să nu cedezi în fața lor. Întreabă-te mereu dacă aceste gânduri sunt utile sau nu.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!