Meniu Închide

Socializarea – cât este de importantă?

socializarea-psihoterapie

Cât de importantă este socializarea? Știm deja că ne putem construi o viață bună, având relații bune. Găsiți studiul legat de acest lucru aici.

Izolarea de ceilalți afectează calitatea vieții și chiar sănătatea. În orice etapă a vieții, relațiile pe care le aveți cu cei din jur sunt importante.

Este recomandat să păstrați în jurul vostru persoane care vă aduc bucurie și vă dau o stare de bine. Pot fi persoane din familie, prieteni, colegi, vecini. Relațiile sociale îmbunătățesc echilibrul emoțional și starea de sănătate.

Factorii socializării sunt: familia, școala, grupurile și colectivitățile, instituțiile culturale și mass-media. Familia este un factor important, deoarece prima etapă a socializării are loc la vârsta copilăriei, acum formându-se personalitatea de bază.

Dar ce înseamnă socializarea?

Socializarea înseamnă în primul rând interacțiunea cu oameni, copii sau adulți. Înseamnă, de exemplu, timp petrecut cu prietenii. Înseamnă timp petrecut cu nepoții. Înseamnă timp de calitate petrecut în familie, sau relații bune cu colegii sau vecinii.

Socializarea are loc în fiecare interacțiune cu cei din jur. Aceste interacțiuni vă pot învăța cum să vă integrați într-un grup sau într-o comunitate. Este importantă atât pentru copii, care încep acest proces în familie și îl continuă la grădiniță și apoi la școală, cât și pentru adulți, care vor face parte pe parcursul vieții din diferite grupuri sociale.

La un nivel mai extins, socializarea este un proces prin care se transmit normele și obiceiurile societății. Deoarece valorile și normele sunt diferite, socializarea diferă semnificativ de la societate la societate.

La polul opus, izolarea socială înseamnă lipsa contactului cu societatea – totală sau parțială –  și poate afecta toate aspectele vieții unei persoane, iar izolarea emoțională se referă la persoane care pot avea rețele sociale care funcționează bine, dar sunt izolate emoțional.

Izolarea socială poate fi un factor de risc pentru nevroze, depresii, tulburări autoimune și chiar declin cognitiv.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *