Pentru început e nevoie să înțelegem diferența între singurătate și a fi singur. Singurătatea este sentimentul că lipsește ceva, o nevoie, o durere, o absență.
Poți avea acest sentiment chiar și atunci când ești înconjurat de oameni. Ai nevoie de cineva lângă tine, însă te simți izolat, neînțeles, nu simți conexiune.
Decizia de a fi singur este o decizie personală
Alegi acest lucru atunci când te gândești la tine și la nevoile tale. Chiar dacă alegi să-ți petreci singur timpul, menții în continuare relații sociale pozitive la care te întorci când ai nevoie de conexiune.
A fi singur se referă la momentele în care nu ai nevoie de alte persoane, îți ești suficient. Ești prezent, plin de viață, de iubire și de bucuria de a fi.
Cum ajungi aici? Pe mine m-au ajutat două lucruri: meditația și iubirea. Meditația mi-a adus liniște, pace și o iubire imensă pe care am dorit s-o împart celor din jur. Nu am știut exact cum să fac acest lucru, așa că am decis să mă uit la tot ce mă înconjoară cu iubire.
Ambele m-au ajutat să atrag lucruri bune în viața mea. Mi-au adus bucurie și pace interioară. Nu înseamnă că nu mai întâlnesc dificultăți. Dar știu că singurul lucru pe care îl pot controla este cum reacționez la ce mi se întâmplă.
Iar meditația și iubirea m-au ajutat să mă pot uita la lucruri cu o oarecare detașare, fără panică și privindu-le mai degrabă ca pe niște provocări în loc de probleme. E o stare pe care îmi doresc să o obțină cât mai multe persoane.
Cum ne poate afecta singurătatea?
Am ales să încep cu partea pozitivă, dar e nevoie să discutăm și despre partea mai puțin plăcută, sentimentul de singurătate. Am scris în multe articole cât de importante sunt pentru sănătate legăturile sociale, în orice etapă a vieții.
Studiile arată că singurătatea poate crește riscul de deces, este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli coronariene, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, declin cognitiv și demență.
Ce se poate face? Deoarece există o multitudine de cauze, nu există o soluție universală. De exemplu, nevoia unui copil care încearcă să-și facă prieteni este diferită de cea a unui adult care și-a pierdut partenerul.
Este important să știm că singurătatea este legată și de calitatea relațiilor, nu doar de numărul lor. Lipsa de autenticitate în relații poate duce la sentimente de singurătate. Pentru a depăși acest sentiment, este nevoie de un efort conștient pentru a face o schimbare.
Începe prin a dezvolta relații de calitate, caută persoane care împărtășesc interese și valori similare cu ale tale. Alege o cauză și fă voluntariat. Participă la grupuri de suport. Discută cu o persoană în care ai încredere sau caută un specialist. Rămâi conștient că lucrurile nu se vor schimba peste noapte, dar că orice pas, oricât de mic, este important.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!