Meniu Închide

Cum ne recunoaștem emoțiile?

emoțiile-psihoterapie

Înainte să începem, aș vrea să te gândești: care au fost emoțiile permise în familia ta? Și ce ai făcut cu cele care nu au fost permise? Poate ți s-a spus că băieții nu plâng. Sau că dacă mai plângi primești bătaie, măcar să ai de ce plânge. Sau că fetele nu au voie să fie furioase. Sau că nu ai voie să râzi în hohote.

De ce este important să știi acest lucru? Pentru că dacă îți ignori emoțiile, acestea se acumulează în interiorul tău. Sau pentru că nu reușești să gestionezi emoțiile puternice. În ambele cazuri, e nevoie să începi să te observi atent și să creezi spațiu pentru a înțelege ce se întâmplă.

Cum îți recunoști emoțiile?

În primul rând, este necesar să fii complet sincer cu tine însuți. Asta te ajută să faci alegeri mai sănătoase și să te detașezi de vechile modele de comportament.

Observă atent și obiectiv ce se întâmplă și încearcă să descrii emoția. Fii atent și la orice senzație fizică pe care o ai. Simți un gol în stomac, sau un nod în gât?

Apoi uită-te cu atenție la ce s-a întâmplat înainte ca emoția să apară. Acest lucru este important deoarece vei înțelege ce semnificație dai diferitelor evenimente. De exemplu, cum interpretezi dacă un prieten nu îți răspunde la mesaj? Te gândești imediat că ai greșit ceva și devii anxios, sau aștepți liniștit să-ți răspundă când va avea timp?

Fii atent apoi la comportamentul pe care îl ai când experimentezi această emoție. Poți de exemplu să trimiți un mesaj sub impulsul momentului și să regreți mai târziu. Întreabă-te dacă asta voiai de fapt să faci. De multe ori reacțiile sunt automate și învățate în alte situații din trecut. Dar când devii conștient de acest lucru, poți înlocui aceste reacții cu altele mai adecvate.

Gândește-te mereu la consecințele pe termen lung ale acțiunilor tale și întreabă-te ce ai putea face diferit. Folosește fiecare interacțiune pe care o ai pentru a te pune cât mai des în poziția de observator al emoțiilor tale. Făcând acest lucru, vei reuși să ai răspunsuri sănătoase în situațiile care apar.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *