Meniu Închide

Frica de respingere

frica-de-respingere-psihoterapie

Frica de respingere are un impact mare în viețile noastre. Indiferent că este vorba de viața personală sau profesională, această frică poate duce la limitări, uneori devenind chiar paralizantă.

Dorim să aparținem și să ne conectăm cu ceilalți, mai ales cu persoanele de care ne pasă. Iar dacă acestea ne resping, experiența este dureroasă.

Din păcate, nu este ceva ce putem ocoli. Durerea respingerii rămâne în memorie și ne facem griji că se va întâmpla din nou. Frica de respingere ne poate împiedica să ne atingem obiectivele sau să ne asumăm riscuri. Din fericire, cu puțin efort putem ajunge să depășim această frică.

Cum știm că ne confruntăm cu frica de respingere?

Există anumite comportamente care ne arată acest lucru. Cum ar fi încercarea constantă de a-i mulțumi pe ceilalți. Spunem NU cu dificultate, chiar dacă asta ne provoacă frustrări și chiar epuizare, atunci când facem lucruri pe care de fapt nu dorim să le facem sau ne încărcăm cu prea multe sarcini ale celor din jur.

Un alt comportament este dezvoltarea unui mod de viață atent monitorizat, însă fals. Ne punem măști, de teamă că dacă ne arătăm așa cum suntem, vom fi respinși. Încercăm să fim așa cum credem că și-ar dori persoana respectivă. Însă cred că falsitatea și lipsa autenticității sunt vizibile și acest comportament nu ajută.

Comportamentul pasiv-agresiv apare atunci când dorim să ne exprimăm propriile nevoi, însă o facem neadecvat. Acesta poate include comportamente de amânare, de a uita să ne ținem promisiunile, de a ne plânge de anumite lucruri sau de a lucra ineficient la un proiect.

Distanțarea emoțională de cei din jur este o altă modalitate prin care ne protejăm de frica de respingere. Evităm să fim respinși cu prețul evitării intimității. Ne repetăm că nu avem nevoie de nimeni.

Într-o relație romantică, unul din comportamente poate fi părăsirea partenerului atunci când lucrurile devin serioase din teama de a nu face el primul acest pas. Un altul poate fi ținerea acestuia la distanță atunci când își dorește apropiere.

Cum spuneam, frica de respingere ne poate limita, împiedicându-ne să experimentăm ce are viața de oferit. Poate fi de ajutor alegerea de a privi respingerea ca pe o oportunitate de creștere în loc de ceva ce nu poate fi schimbat.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *