Meniu Închide

Încrederea în sine

încrederea-în-sine-psihoterapie

Încrederea în sine înseamnă să crezi în propriile abilități, în propria judecată și să te prețuiești pe tine însuți. Nu este mereu ușor să ai încredere în tine. Mai ales dacă ești autocritic sau dacă depinzi de părerea celor din jur.

Când ai încredere în tine, faci ceea ce crezi că este corect, fără să ții seama de criticile celorlalți. Îți asumi responsabilitatea atunci când greșești, dar și înveți din aceste greșeli.

Încrederea în sine este necesară în fiecare aspect al vieții noastre

Când ai încredere în tine, inspiri încredere celorlalți, indiferent că sunt persoane apropiate sau colegi. Încrederea se vede în comportament, în limbajul non-verbal și în felul în care te exprimi. Contează mult ce și cum spui.

Încrederea în sine te poate ajuta să ai relații fericite și sănătoase. Te ajută să-i înțelegi mai bine pe ceilalți.  Când ai încredere în tine poți  stabili limite și granițe, prioritizând propriile nevoi și emoții.

Pentru a crește încrederea în tine, este important să nu te compari cu cei din jur. Cu cât vei face mai mult acest lucru, cu atât vei gândi mai negativ despre tine. Este util să înțelegi că fiecare are propriul drum, să înveți să privești în jur în termeni de colaborare, nu de competiție.

Apoi, e nevoie să ai grijă de corpul tău. Poate nu vezi legătura, dar când faci lucruri pentru tine, te simți în mod natural mai încrezător. Deci, ai grijă cum te hrănești, cum dormi, fă mișcare și meditează.

Felul în care te uiți la tine atunci când greșești are o mare însemnătate. Încearcă să te uiți cu blândețe, nu cu critică. Etichetele de felul: sunt prost, nu fac nimic bine,  nu te ajută. Mai degrabă gândește-te că nimeni nu e perfect. Că poți învăța din greșeala ta și data viitoare vei face ceva diferit.

Când ești în fața unei provocări, caută situații asemănătoare în trecut, în care te-ai descurcat. Vei reuși astfel să-ți găsești încrederea că vei trece cu succes și peste această încercare.

Dacă lipsa de încredere îți afectează aspecte importante din viață, cere ajutorul unui specialist.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *