Meniu Închide

Ciclurile vieții de familie

ciclurile-vietii-de familie-psihoterapie

Familia poate fi privită ca un sistem. Toate părţile ce îl compun sunt interconectate, iar orice schimbare a unei părţi duce la schimbări în întregul sistem. În acest context, este important să urmărim ciclul de viață al individului ca făcând parte din ciclurile  vieții de familiei. De-a lungul vieții, familia trece prin schimbări și tranziții care pot destabiliza întregul sistem.

La orice tranziṭie, trei sau patru generaṭii trebuie să se acomodeze simultan la schimbări. Stresul familial apărut în această perioadă poate duce la disfuncṭionalităṭi. În familie curentul anxietăṭii circulă atât vertical (modele familiale, mituri, secrete, moṣteniri), cât ṣi orizontal (tranziṭiile ciclului de viaṭă, evenimente impredictibile). Alṭi factori stresori sunt locul de trai ṣi factorii culturali.

La ce se referă ciclurile vieții de familie?

În ciclurile vieții de familie au intervenit numeroase schimbări, în principal datorate rolului schimbător al femeii, astfel definirea unui ciclu normal al vieṭii de familie fiind dificilă. Fazele ciclului intact al vieṭii de familie sunt: lansarea adultului tânăr celibatar, alăturarea familiilor prin căsătorie, familiile cu copii mici, familiile cu adolescenṭi, lansarea copiilor de acasă ṣi familiile în viaṭa lor ulterioară. Divorṭul ṣi recăsătoria sunt variaṭii majore în ciclul vieṭii de familie.

Fiecare etapă este caracterizată de anumite procese emoționale și de schimbări necesare pentru dezvoltarea familiei. De exemplu, apariția unui copil necesită  adaptarea sistemului conjugal la noul membru al familiei, la schimbări ce țin de gospodărie, creșterea copilului și de natură financiară, adaptarea la noile roluri din familie – de părinți și de bunici.

Când avem nevoie de sprijinul unui terapeut?

Atunci când apar dificultăți de adaptare la o nouă etapă din ciclul vieții de familie – de exemplu: adultul tânăr ramâne dependent de familia de origine și nu reușește adaptarea la un sistem nou format în urma căsătoriei; apar dificultăți de comunicare, relaționare și de împărțire a sarcinilor la apariția unui copil; apar provocări legate de readaptarea la relația de cuplu când copiii pleacă de acasă; dificultăți legate de ieșirea la pensie, etc.

Membrii familiei vor putea folosi ce au învățat în această etapă pentru a rezolva și provocările tranzițiilor viitoare ce vor avea loc în familie.

Resurse: Schimbarea ciclului vieții de familie: o abordare pentru terapia familială – Betty Carter & Monica McGoldrick

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *