Îngrijorarea se definește ca o stare de neliniște sufletească, teamă sau agitație. Spre deosebire de anxietate, pe care o simți mai mult în corp, îngrijorarea se manifestă asupra gândurilor. Un anumit grad de îngrijorare este normal, dar când acest lucru îți afectează activitatea zilnică poate deveni îngrijorare patologică.
Este important să faci diferența între îngijorarea cauzată de o situație reală și cea care anticipează posibile probleme din viitor.
Cum te poate afecta îngrijorarea?
Viața este o incertitudine, nimeni nu știe ce se va întâmpla. Atunci cund ești îngrijorat pentru ce proiectezi în viitor, trăiești cu frica în prezent. Majoritatea lucrurilor pentru care te îngrijorezi e posibil nici să nu se întâmple. Dar frica din prezent îți afectează viața și chiar sănătatea.
De exemplu, începi o nouă relație. Și, cu toate că lucrurile merg foarte bine, începi să te îngrijorezi că partenerul te va înșela. Dacă îngrijorarea devine excesivă, te va afecta pe toate planurile. Fizic, vei fi mereu neliniștit, nu te vei putea concentra, vei avea probleme cu somnul, îți va fi dificil să te relaxezi.
Te va afecta și comportamental, vei fi mereu suspicios, vei pune multe întrebări de verificare sau chiar vei ajunge să verifici telefonul partenerului. Dacă nu găsești o modalitate de a lăsa aceste îngrijorări deoparte, dacă nu poți discuta deschis cu partenerul despre acest lucru pentru a găsi împreună o rezolvare, este foarte posibil ca relația să se încheie.
Ce poți face dacă te îngrijorezi excesiv?
În primul rând, fă o listă cu toate lucrurile care te îngrijorează. Separă-le pe cele pentru care poți face ceva de celelalte. De exemplu, dacă te îngrijorezi pentru un examen, poți să-ți faci un plan pentru a învăța mai eficient. Dar nu te ajută dacă te îngrijorezi că poate vei avea sau nu în viitor o boală gravă. Acceptă incertitudinea lucrurilor pe care nu le poți controla.
Exercițiile de respirație, exercițiile fizice, muzica, cititul, exercițiile de mindfulness sau meditația, te pot ajuta să te concentrezi mai mult pe momentul prezent, scăzând îngrijorarea. Poți să-ți stabilești un anumit interval orar și un loc în care să-ți dai voie să te îngrijorezi. De exemplu, de la 18 la 18.20 în parc.
Dacă decizi să nu te mai îngrijorezi și de fiecare dată când apare un gând îți repeți că nu te vei mai îngrijora pentru acel lucru, de cele mai multe ori efectul este opus celui așteptat. Cu cât dai mai multă atenție și energie acestui gând, cu atât va fi mai puternic. Dar dacă observi că ai acel gând, îl accepți și îți spui că vei avea timp mai târziu să te gândești la asta, în intervalul stabilit, vei putea să te concentrezi la alte lucruri importante pentru tine.
Să vorbești cu cineva despre lucrurile care te îngrijorează este de asemenea de ajutor. Uneori e suficient să spui cu voce tare un lucru ca să vezi și o altă perspectivă. Alteori e posibil să ai nevoie de ajutor de specialitate pentru a afla ce e la baza îngrijorării excesive și pentru a reuși să schimbi acest lucru.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!