În teoria psihanalitică, mecanismele de apărare sunt strategii psihologice inconștiente care apar pentru a proteja o persoană de anxietate. Anxietatea decurge din gânduri și sentimente inacceptabile legate de conflicte interne și factori de stres externi.
Mecanismele de apărare sunt folosite pentru a ne separa de evenimente, acțiuni sau gânduri neplăcute. Ele pot avea consecințe sănătoase sau nu, în funcție de frecvența cu care sunt utilizate. Dacă sunt folosite frecvent pot apărea stări de anxietate, fobii, obsesii sau isterie.
Mecanismele de apărare cel mai des întâlnite
Negarea apare atunci când refuzi să accepți faptele sau realitatea, încercând să eviți sentimentele legate de evenimente dureroase. Dacă o situație este pur și simplu prea greu de gestionat, poți răspunde refuzând să o percepi sau negând că există.
Reprimarea sau uitarea motivată, este folosită pentru a împiedica gândurile tulburătoare sau amenințătoare să devină conștiente. Amintirile însă nu dispar cu totul, ele putând influența comportamentele și putând afecta relațiile viitoare. Forțarea în inconștient a dorințelor, ideilor sau amintirilor tulburătoare va duce la anxietate.
Proiecția apare atunci când atribui altei persoane gânduri și sentimente nedorite pe care adesea le refuzi în tine. Mai este numită și deplasare spre exterior.
Deplasarea este folosită pentru a deplasa emoții și frustrări puternice către o persoană neputincioasă sau către un obiect. De exemplu țipi la copil după o ceartă cu soțul sau cu șeful, deși acesta nu are nicio vină.
Umorul se consideră mecanism de apărare când se aplică propriei persoane. În acest caz, o situație trăită ca traumatizantă este prezentată evidențiind aspectele ei ironice. Găsiți mai multe mecanisme de apărare descrise aici.
Deși mecanismele de apărare au adesea loc la nivel inconștient, nu înseamnă că nu poți modifica sau schimba comportamente. Mai întâi este nevoie să recunoști aceste mecanisme, prietenii sau membrii familiei putând să te ajute cu acest lucru.
Când știi ce alegeri faci în anumite situații, poți alege conștient cum vei proceda în viitor. Strategiile de coping care te ajută să înveți un altfel de a răspunde pot fi învățate cu ajutorul unui psihoterapeut, psiholog sau psihanalist.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!