Traumele și stresul rezultat ne afectează prin schimbări fiziologice ale corpului și creierului. Aceste daune pot persista pe tot parcursul vieții. Stresul în exces ne poate predispune la orice, de la diabet la boli de inimă.
Am mai descris traumele și efectele lor într-un articol precedent. Îl puteți citi aici. Însă astăzi aș dori să vorbim despre costul „îngropării” experiențelor noastre traumatice.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că am trecut printr-o experiență cu care nu putem să ne descurcăm. Fie pentru că suntem prea mici și nu știm cum, fie pentru că ne este rușine sau ne simțim vinovați.
Și atunci îngropăm acea experiență undeva în subsolul conștiinței noastre. Credem că dacă am încuiat-o acolo am scăpat de ea. Partea aceasta din noi nu mai evoluează, însă face parte din noi.
Cealaltă parte din noi învață să supraviețuiască. Crește și se dezvoltă, dar nu mai privește la nedreptățile prin care a trecut. Evită să se uite la fricile și umilințele îngopate adânc. Disocierea și negarea sunt mecanismele de apărare cel mai frecvent întâlnite în cazul traumelor severe.
Ce efecte pot apărea dacă îngropăm traumele?
Partea îngropată poate să genereze diferite simptome, pentru care nu găsim o cauză clară. Chiar dacă nu ne mai amintim ce s-a întâmplat, putem simți acest lucru în corp. Traumele ne pot ține blocați într-un obicei fizic, emoțional, comportamental sau mental. De exemplu, comportamente auto-distructive. Sau respingerea celor din jur și ținerea lor la distanță. Sau îngroparea emoțiilor și concentrarea pe supraviețuire.
Primul pas pentru a remedia acest lucru este să fim conștienți de ceea ce facem și să știm că acest lucru nu este sănătos. Pentru a deveni conștienți, este nevoie să cerem ajutor de specialitate. Psihoterapia ne poate ajuta să înțelegem și să integrăm acea experiență într-un mod sănătos. Este un spațiu sigur în care putem explora sentimentele și amintirile.
Apoi, este important să aflăm care sunt resursele noastre interioare. Acestea ne vor ajuta să procesăm emoțiile, să eliberăm traumele îngropate și să creștem capacitatea noastră de a face față stresului cu mai mare ușurință.
Nu în ultimul rând, suportul celor din jur este esențial. Contează mult ce persoane avem în jur. Mai ales pentru că rănile noastre au fost cauzate de relații umane defectuoase, iar vindecarea noastră depinde de realizarea unor relații sigure și de încredere în care să putem relua aceste momente rănite și să ne eliberăm de constrângerile lor.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!