Meniu Închide

Divorțul

divorțul-psihoterapie

Divorțul poate fi un eveniment traumatizant, indiferent de motivele acestuia. Poate fi cu atât mai dureros și provocator, dacă sunt implicați și copii.

Pot apărea sentimente de abandon și trădare sau stres cauzat de probleme financiare. Mai poate apărea sentimentul lipsei de valoare sau scăderea stimei de sine.

Dacă ai copii, poate fi copleșitor să fii părinte singur, chiar dacă aceștia petrec timp și cu celălalt părinte.

Etapele prin care poți trece pe parcursul unui divorț sunt: negarea, furia, negocierea, depresia și acceptarea.

Divorțul – cum îi faci față?

Conștientizează sentimentele pe care le ai și dă-ți voie să le trăiești. Durerea, tristețea, furia, sunt normale într-o astfel de perioadă, dar vindecarea va fi mai dificilă dacă le îngropi adânc sau le negi.

Cere ajutorul unui psihoterapeut pentru a înțelege ce nu a funcționat în relația respectivă. De cele mai multe ori, începerea unei noi relații fără a conștientiza aceste lucruri, duce la același deznodământ nefericit. Repetăm patternuri învățate în relațiile trecute sau în relația cu părinții și pentru a avea relații sănătoase este nevoie să le conștientizăm și să le schimbăm.

Nu te izola. Chiar dacă imediat după divorț vei simți nevoia să te retragi, nu fă acest lucru prea mult timp. Ieșirile și discuțiile cu membrii familiei sau prietenii apropiați sunt de foarte mare ajutor. Știm deja că sănătatea și fericirea nostră depind de calitatea relațiilor cu ceilalți.

Găsiți studiul făcut pe acest subiect aici.

Dacă aveți copii, discută cu aceștia. Asigură-i că-i iubești și că nu sunt vinovați pentru despărțirea voastră. Poți să le explici că veți rămâne în continuare mamă și tată, dar nu veți mai fi soț și soție. E important să-i încurajezi să-și exprime sentimentele și să pună întrebări. Evită să-i aduci în mijlocul conflictului vorbind urât de celălalt părinte. Amintește-ți că sunt copii, nu confidenți sau mediatori.

Găsește o cale de comunicare asertivă cu fostul partener. La început poate fi foarte dificil să păstrați un dialog civilizat, chiar dacă discutați doar subiecte ce privesc copiii. Însă va fi nevoie să acceptați că, deși nu mai sunteți un cuplu, sunteți în continuare părinți și ambii vă doriți tot ce e mai bun pentru copii. Încercați să evitați schimbări majore în viața acestora, păstrându-le pe cât posibil aceeași locuință și același program.

 

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *