Deși psihoterapia individuală este eficientă în multe cazuri, sunt situații în care se recomandă psihoterapia de familie. Familia trece prin multe etape și la orice tranziṭie, trei sau patru generaṭii trebuie să se acomodeze simultan la schimbări. Stresul familial apărut în această perioadă poate duce la disfuncṭionalităṭi.
Psihoterapia de familie poate ajuta membrii familiei să-și îmbunătățească comunicarea și să-și rezolve conflictele. Poate ajuta la înțelegerea și gestionarea situațiilor familiale speciale și la păstrarea unui mediu echilibrat în cadrul familiei. Beneficiile terapiei de familie sunt de lungă durată.
În ce situații este recomandată psihoterapia de familie?
Psihoterapia de familie se recomandă la orice dificultate apărută la trecerea într-un alt ciclu de viață. Am scris mai multe despre acest lucru aici.
Alte situații pentru care puteți apela la psihoterapia de familie:
- când apar conflicte între părinți și copii;
- când dificultățile dintre părinți afectează copiii – aceștia de cele mai multe ori dezvoltă un simptom pentru a le distrage atenția părinților de la problemă;
- în situații de separare, divorț sau recăsătorire;
- în situații de boli cronice sau doliu;
- când este prezentă agresivitatea, violența verbală sau cea fizică;
- în orice situație care provoacă durere, furie, stres;
- când treceți printr-o schimbare majoră care afectează întreaga familie;
- când există dificultăți de adaptare la apariția unui nou membru în familie;
- când apar dependențele (de substanțe, alcool, etc.)
De cele mai multe ori, terapia de familie este pe termen scurt. La ședințe pot participa toți membrii familiei nucleare și chiar membri din familia extinsă, dacă aceștia sunt implicați direct în dificultățile prin care trece familia în momentul respectiv.
Pot exista ședințe în care vor participa doar părinții sau doar copilul/copiii, în funcție de situație.
Psihoterapia vă poate învăța abilități pentru a aprofunda conexiunile familiale și a trece prin momente stresante, pe care să le folosiți chiar și după finalizarea terapiei.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!