Meniu Închide

Timpul liber

timpul-liber-psihoterapie

Timpul liber se află în afara obligațiilor (profesionale, de studiu etc.) și poți dispune de el după bunul plac. Dacă îți petreci acest timp făcând ceea ce îți place se ameliorează stresul. Și știm că stresul poate afecta atât bunăstarea ta mentală, cât și fizică. Felul în care îți petreci timpul liber poate avea un mare impact și asupra succesului profesional.

Suprasolicitarea poate crește oboseala, iar concentrarea și productivitatea scad. De aceea, lucrul peste program e adesea contraproductiv. Și asta pentru că ajungi să petreci mai mult timp făcând o sarcină pe care de obicei o terminai mai repede. În plus, poți face greșeli și vei pierde mai mult timp pentru a le remedia.

Tu cum îți petreci timpul liber?

Uneori a avea timp liber și a decide cum să-l petreci poate fi stresant. Sunt persoane care vor să facă fiecare minut din timpul liber să fie perfect, iar altele refuză să-și ia concediu.

Pentru prima categorie poate exista presiunea de a profita maxim de acest timp. Însă căutarea variantei perfecte – cel mai bun hotel, cea mai frumoasă plajă – pe lângă costurile suplimentare, te poate împiedica să te bucuri de petrecerea timpului liber. Petreci atât de mult timp cercetând variantele și încercând să faci totul perfect, încât, când ajungi acolo, nu te mai poți bucura de acest timp.

Cei din a doua categorie vor să facă acest timp util, acordă prioritate productivității și ajung să lucreze și în timpul liber sau să nu-și ia deloc concediu. În ultima perioadă se pune mult accentul și în media pe petrecerea productivă a timpului liber. Mai mult, acest lucru este legat de statutul și realizările în diferite domenii. Mai exact, persoanele care au venituri mari, nu au timp liber.

Am ajuns să internalizăm mesajul că timpul liber este o risipă. Productivitatea fiind foarte apreciată în societatea noastră, se poate crea un stigmat în jurul timpului liber. Acest mesaj este asociat cu depresie, anxietate și stres crescute și cu o fericire mai scăzută. Gândește-te că timpul liber nu înseamnă neapărat să lenevești, ci să te implici într-o activitate care-ți place.

Nu trebuie să lucrezi  sau să înveți și poți face ce vrei. Ce alegi?

Indiferent cum alegi să îți petreci timpul liber – făcând sport, citind, petrecând timp cu familia sau prietenii sau având un hobby – este important să fie ceva ce-ți place și care îți aduce bucurie.

Gândește-te mai mult la ce vrei să faci, nu la ce trebuie să faci. Sigur, ca adult ai mai multe responsabilități. Dar nu e neapărat nevoie să scazi timpul pentru relaxare. Mai ales pentru că timpul liber a fost legat de un sistem imunitar mai sănătos, stres redus și chiar longevitate crescută.

Când te confrunți cu un obstacol, ieșirea din rutină poate întrerupe ciclul gândurilor nesănătoase care pot duce la anxietate. În plus, activitățile din timpul liber te ajută să cultivi un sentiment de sine mai bogat și să crești încrederea în tine.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *