Meniu Închide

Nevoia de putere și control

nevoia-de-putere-și-control

De ce ar avea cineva nevoia de putere și control? De cele mai multe ori, din cauza unui sentiment interior de neputință și din necesitatea depășirii acestuia. Din cauza sentimentului că tot ce-i înconjoară, lucruri sau persoane, sunt în afara controlului.

De multe ori aceste persoane au mai mult succes și respect decât cele care nu au aceste dorințe. Acest lucru face cu atât mai grea schimbarea. De ce să se schimbe? Pentru că uneori ajung să le facă rău celor din jur. Fără să conștientizeze că fac acest lucru și fără a avea vreun regret.

De ce apare nevoia de putere și control?

Poate apărea din cauza unui puternic sentiment de inadecvare. Sau din slăbiciune și frică. De cele mai multe ori din frica de a nu fi iubit sau a fi lipsit de valoare. Puterea și controlul ajută la menținerea acestor sentimente ascunse.

Aceste nevoi se dezvoltă încă din copilărie. Dacă un copil este dominat, va crește cu dorința de a deveni la rândul lui dominant. Va dori să depășească sentimentul de supunere extremă. Va dori să se facă ascultat de ceilalți.

Un copil care crește cu dorința de a-i face pe plac părintelui, va încerca să facă totul perfect. Însă tot nu va simți că a reușit să-l mulțumească pe acesta. Ca adult va fi perfecționist și va avea așteptări și de la cei din jur să fie perfecți.

Cum vor fi exprimate aceste nevoi în comportament?

Modalitatea care este percepută adesea în termeni negativi este utilizarea agresivității fizice sau psihologice. De cele mai multe ori, sunt acele persoane care par mereu ostile sau furioase.

O altă modalitate în care aceste nevoi pot fi exprimate este de a obține reputația de persoană importantă. Acest lucru poate însemna orice, de la titluri, vizibilitate în mass media sau deținerea unor lucruri care îi vor impresiona pe cei din jur.

Un alt comportament este preluarea conducerii în situații de grup. Un altul poate fi încercarea de a afecta emoțiile celor din jur făcând glume. Sau prin a da sfaturi sau ajutor, fără ca acestea să fie cerute.

Unele comportamente sunt acceptate social. Altele însă, necesită o schimbare. Pentru a reuși acest lucru, este nevoie de timp și de ajutor de specialitate. Este nevoie de conștientizarea felului în care s-au dezvoltat și de găsirea altor comportamente mai adecvate.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *