Meniu Închide

Despre responsabilitate

responsabilitate-psihoterapie

Dintre definițiile găsite despre responsabilitate am ales-o pe aceasta: simț de răspundere; atitudine responsabilă față de obligațiile proprii. Găsiți mai multe definiții aici.

Dar ce înseamnă o persoană responsabilă? Cred că o persoană care este conștientă de acțiunile și deciziile sale și își asumă consecințele acestora. O persoană a cărei comportamente urmăresc evoluția proprie sau ajutorul dat celor din jur.

Responsabilitate – beneficii

Responsabilitatea are numeroase beneficii. Ajută la atingerea obiectivelor din orice domeniu al vieții tale.  Ajută la crearea unor principii și valori după care să te ghidezi în viață.

Vei fi mai sincer și îți vei ține promisiunile. Vei învăța să iei decizii mai bune. Vei câștiga încrederea celorlalți dar, în primul rând, va crește încrederea în propria persoană.

Cum poți deveni mai responsabil?

În primul rând nu mai da vina pe altcineva. Nu căuta justificări în evenimente din exterior. Apoi, e important să ai stabilite obiective. Când știi unde vrei să ajungi, e mai ușor să păstrezi drumul.

De asemenea, e important să faci diferența dintre lucrurile pe care le poți controla și cele care nu depind de tine. De exemplu, dacă rămâi blocat în trafic, nu ai control asupra acestei situații. Nu ajută să te enervezi sau să intri în panică, blocajul tot acolo este. Ce poți face este să accepți situația și să aștepți calm să se rezolve. Sau poți preveni astfel de lucruri plecând mai devreme de acasă sau stabilind întâlniri la ore mai puțin aglomerate.

E posibil să dai greș uneori. Chiar și atunci asumă-ți consecințele, dar încearcă să te gândești cum ai putea proceda altfel dacă vei mai întâlni situații asemănătoare.

E nevoie să înțelegi că ești responsabil pentru propria viață, pentru deciziile luate, pentru felul în care te comporți și pentru cuvintele pe care le spui. Orice ți s-ar întâmpla e doar rezultatul alegerilor tale. Nimeni nu e vinovat și nimeni nu poate trăi viața în locul tău.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *