Meniu Închide

Iertarea

iertarea-psihoterapie

Iertarea înseamnă a trece cu vederea vina, greșeala cuiva, a nu mai considera vinovat pe cineva. Sunt nenumărate situații în viață când e nevoie să decizi dacă ierți. Iertarea cuiva care te-a rănit poate părea împotriva instinctelor naturale de supraviețuire. Poate te gândești că acea persoană va repeta greșeala dacă o ierți.

Dar gândește-te un pic, dacă nu ierți, pe cine pedepsești de fapt? Dacă păstrezi mereu în suflet și în minte acel incident și felul în care te-ai simțit, ce beneficiu îți aduce? Chiar vrei să trăiești în această închisoare autoimpusă?

Decizia iertării este profund personală și fiecare alege pe cine să ierte, când și de ce. Iertarea nu înseamnă neapărat și uitare sau lipsa anumitor consecințe. Nu înseamnă nici că vei suporta din nou același lucru. Nici că ești obligat să te împaci și să restabilești o relație cu persoana care te-a rănit.

De ce este importantă iertarea?

Pentru că te face mai fericit și mai sănătos. Resentimentele pot fi un factor de stres care dăunează sănătății tale.

În relațiile în care partenerii nu iartă, aceștia devin competitivi și se vor concentra pe a avea dreptate și a câștiga argumente, în loc să coopereze.

Când cineva te rănește, îți trec prin minte o mulțime de gânduri: Nu voi mai avea niciodată încredere în acea persoană. Cum a putut să facă așa ceva? Nu voi putea ierta așa ceva.

Și atunci ești plin de furie, resentimente, tensiune, anxietate și dorință de răzbunare. Nu-ți imaginezi că vei putea merge mai departe. Însă dacă nu ierți, te condamni la o viață care-ți poate afecta sănătatea fizică, emoțională și mentală. Pot fi afectate și relațiile tale prezente și viitoare. Poate fi afectată productivitatea la locul de muncă.

Și dacă te gândești un pic la toate aceste lucruri, e posibil să realizezi că refuzând să ierți, îți faci tu mult mai mult rău decât ți-a făcut acea persoană.

Iertarea nu se întâmplă peste noapte, ci treptat. Și pentru că implică o mulțime de de sentimente incomode înainte ca lucrurile să se îmbunătățească, este important să ai grijă de tine.

Evită să te izolezi și ferește-te de obiceiurile nesănătoase – alcool, somn sau mâncare în exces. Pot ajuta exercițiile fizice, plimbările, întâlnirile cu prieteni dragi și lucrurile care te fac să râzi.

Darurile iubirii, atenției, compasiunii și iertării tale – sunt câteva dintre cele mai prețioase cadouri pe care le-ai putea oferi vreodată. Nu costă nimic și înseamnă totul.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *