Meniu Închide

Despre anxietate – când este necesar să apelăm la un specialist?

Despre anxietate

Despre anxietate auzim din ce în ce mai des și găsim multe informații pe acest subiect. Totul în jur pare că se schimbă într-un ritm alert și suntem „bombardați” pe toate căile de știri preponderent negative. În aceste condiții, ar fi greu să nu ne facem griji în legătură cu evenimente ce ne-ar putea afecta. Putem începe să ne gândim la sănătate, la situația financiară sau la pericole ce ne pândesc la tot pasul.

Ce este important să știm despre anxietate?

Imaginați-vă anxietatea ca pe o linie orizontală. Extremele acesteia sunt nepăsarea și anxietatea. Partea extremă stângă nu implică aproape deloc vigilență, iar o astfel de persoană este nechibzuită și nu are capacitatea de a evalua în mod corespunzător riscul.

Un anumit nivel de anxietate este important. Anxietatea este un sistem de avertizare pentru corpul și mintea noastră că ceva periculos se poate întâmpla. Capacitatea de a impulsiona sistemul nervos autonom pentru a provoca răspunsul de tipul luptă sau fugi este de o importanță vitală. Vigilența este necesară pentru a evita pericolul.

Partea extremă dreaptă implică hipervigilență, iar această persoană este foarte temătoare, foarte precaută și neliniștită. Un astfel de grad ridicat de hipervigilență interferează cu viața.

Când este necesar să apelăm la un specialist?

Când îngrijorările  sunt excesive și cuprind mai multe aspecte ale vieții, iar evenimentele sau pericolele pentru care ne facem griji sunt nerealiste, improbabil să se întâmple sau imposibil de controlat. Numim această tulburare anxietate generalizată.

Anxietatea generalizată apare mai des la femei decât la bărbați și poate avea debutul în adolescență sau la începutul vârstei adulte.
Vorbim despre tulburarea de anxietate generalizată când:
– apare îngrijorare excesivă în majoritatea zilelor, timp de 6 luni;
– sunt prezente 3 din următoarele simptome: neliniște, oboseală, scăderea concentrării, iritabilitate, încordare, insomnie;
– este afectată funcționarea socială/profesională.

Cereți ajutorul unui specialist atunci când activitățile zilnice, viața socială și cea profesională sunt afectate, când evitați pur și simplu orice activitate din cauza îngrijorării excesive.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *