Meniu Închide

Boala – prieten sau dușman?

boala-psihoterapie

Cum apare boala? Și de ce unele persoane sunt mai predispuse la anumite boli decât altele? Astăzi se pot face diverse teste pentru a afla aceste predispoziții. S-au făcut și studii legate de predispoziții la anumite boli în funcție de grupa sanguină.

De multe ori le spun clienților în cabinet că e nevoie să învețe să-și asculte corpul. Corpul ne spune când are nevoie de hrană și chiar ne spune ce anume îi lipsește. Ne spune când are nevoie de odihnă și când are nevoie de mișcare. Ne spune chiar și când luăm o decizie bună, sau când intrăm în situații neplăcute.

Am crescut ținând cont atât de mult de părerea celor din jur, încât am învățat să nu-i mai dăm atenție. Dacă îți dorești o schimbare, acesta ar fi primul lucru de pus pe listă. Să înveți să-ți asculți din nou corpul. Să faci ce e în acord cu tine și nu după dorința celor din jur.

Boala ca prieten

În multe cazuri, boala apare ca un feedback, îți arată că trebuie să schimbi ceva. Știi perioadele în care muncești peste măsură? În care nu îți iei concediu cu anii, dar în care tot repeți că ai nevoie de o pauză? De multe ori apare o problemă de sănătate, nu foarte gravă, dar suficientă cât să te țină la pat cel puțin o săptămână. În aceste cazuri spun că este prieten deoarece îți arată că nu mai ești în armonie cu tine.

E bine să știm că vindecarea vine de multe ori din interior, nu din exterior. S-au făcut numeroase studii care ne arată că  bolile mai grave pot avea și cauze psihologice.

În cazul cancerului cauzele sunt legate în general de radiații, de genetică, de factori de mediu și de stilul de viață (80%).

Însă există dovezi recente care arată că furia suprimată poate fi un precursor al dezvoltării cancerului și, de asemenea, un factor în progresia acestuia după diagnostic.

În cazul bolilor de inimă, s-a corelat apariția lor cu închiderea centrului afectiv. Adică ai suferit din dragoste, de exemplu, și blochezi orice sentiment de iubire ce te-ar putea face să suferi din nou. Doctorul cardiolog Sandeep Jauhar crede că următoarea frontieră este studiul modului în care sentimentele afectează inima și afirmă că abilitatea unei persoane de a iubi poate fi o chestiune de viață și de moarte.

Ce putem noi face?

Putem face multe lucruri care țin de noi. Putem petrece timp în natură. Putem să ținem cont că iubirea, optimismul și liniștea sufletească cresc imunitatea și ajută la vindecare. Să știm că frica, panica, haosul în general, agresează imunitatea. Să știm că traumele emoționale lasă urme și organismul răspunde într-un anumit fel, prin boli.

Putem face plimbări zilnice. Un studiu recent al Societății Americane a Cancerului a arătat că mersul pe jos timp de șase ore pe săptămână a dus la un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, a bolilor respiratorii și a cancerului, comparativ cu a nu fi activ deloc.

Putem avea grijă la alimentație și la obiceiurile zilnice dăunătoare, cum ar fi tutunul sau alcoolul. Poate părea dificil să păstrăm un echilibru între toate aceste lucruri, dar când este vorba de propria sănătate nimic nu este greu. Ca în orice schimbare, începeți cu pași mici și introduceți pe rând câte un obicei bun. Și dacă nu puteți controla lucrurile din exterior, cum aveți grijă de propriul corp e total în controlul vostru.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *