Meniu Închide

Bagajele trecutului

bagajele-trecutului

Astăzi aș vrea să scriu câteva cuvinte despre bagajele trecutului cu care fiecare dintre parteneri intră într-o relație.

În prima etapă a relației, aceste bagaje nu prea ies la iveală. Și e firesc să fie așa. Este etapa iubirii romantice, partenerii sunt conectați la momentul prezent și lucrurile par de vis. Nimic din trecutul fiecăruia nu vine să disturbe relația.

Dar vine momentul când această etapă trece. În acest moment, unele cupluri trec la iubirea matură, construind o relație bazată pe înțelegere, respect și comunicare. Și sunt cupluri care ajung la un pas de a se despărți, sau chiar se despart, pe motiv că nu mai e ca la început.

Cum este afectat cuplul de bagajele trecutului?

E important să știți că tot ce ați experimentat în trecut, în principal în primii șapte ani de viață, rulează ca programe pe fundal. Când încep să apară momentele tensionate, dacă ați avut un părinte critic, puteți să reacționați cu furie la o simplă cerere de a pune un lucru la locul lui.

Dacă în copilărie primeați afecțiune doar când făceați lucruri, puteți ajunge să vă asumați prea multe responsabilități și la un moment dat să apară frustrarea că le faceți pe toate. Și exemplele pot continua.

Ideea e că dacă partenerii aleg să se despartă și să înceapă o nouă relație, cel mai probabil vor ajunge în același punct. Și asta pentru că nu au rezolvat ce i-a adus aici în primul rând ci doar au urmat același pattern cu un alt partener.

Și atunci, ce e de făcut? Cel mai util ar fi să identificați momentele din copilărie care sunt similare cu ce trăiți în prezent. Fiind conștienți de lucrurile care vă provoacă reacțiile respective, veți putea să lucrați și să le înlocuiți cu reacții mai adecvate.

Pentru a vă fi mai ușor, vă recomand un exercițiu tot din cartea Getting the love you want. A guide for couples, scrisă de Harville Hendrix și Helen Hunt, și anume Frustrările copilăriei.

Sper să vă fie de folos.

Frustrările copilăriei

Frustrare: Tata era adesea plecat.

Răspuns/ reacție: Uneori eram furios/oasă.

Frustrare: Tatăl meu bea foarte mult.

Răspuns/ reacție: Încercam să ignor. Uneori aveam dureri de stomac.

Frustrare: Mama era foarte protectivă.

Răspuns/ reacție: Nu îi spuneam lucruri și uneori eram sfidător/oare.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *