Meniu Închide

Tulburarea de stres post-traumatic

Tulburarea-de-stres-post-traumatic-PTSD-psihoterapie

Tulburarea de stres post-traumatic se dezvoltă la unele persoane care au experimentat un eveniment șocant, înfricoșător sau periculos. Se folosește adesea acronimul PTSD – post-traumatic stress disorder.

Frica este un răspuns firesc în timpul unei situații periculoase. Răspunsul automat luptă sau fugi ne protejează de obicei în astfel de situații.

Deși cu toții experimentăm anumite reacții după o situație traumatică, majoritatea ne recuperăm în mod natural. Sunt însă și persoane care pot continua să fie stresate sau speriate chiar și atunci când nu sunt în pericol. Acestea sunt adesea diagnosticate cu PTSD.

Tulburarea de stres post-traumatic – evenimente care o pot provoca și simptome

Tulburarea de stres post-traumatic poate fi provocată de: agresiune fizică sau sexuală; moartea neașteptată a unei persoane dragi; accident; război sau dezastru natural. Aceasta poate apărea și la familiile victimelor, însă și la personalul de urgență sau la cei care lucrează în domenii de sănătate mintală.

Pentru diagnosticul de PTSD următoarele simptome trebuie să fie prezente timp de cel puțin o lună: reexperimentarea evenimentului; evitarea; stare de hipervigilență, hiperexcitare și reactivitate; simptome cognitive și ale stării de spirit.

În reexperimentarea evenimentului trebuie să fie prezent cel puțin un simptom dintre următoarele: flashback-uri, coșmaruri, simptome fizice cum ar fi transpirație sau tulburare de ritm cardiac, gânduri înspăimântătoare. Acestea pot cauza dificultăți în rutina zilnică și se pot declanșa de la propriile gânduri și sentimente sau de la obiecte, situații, cuvinte care amintesc de evenimentul traumatic.

În cazul evitării trebuie să fie prezent cel puțin un simptom dintre următoarele: evitarea locurilor, obiectelor, persoanelor sau evenimentelor, evitarea gândurilor sau a sentimentelor care amintesc de experiența traumatică. De exemplu, în urma unui accident grav, persoana ar putea evita să mai circule cu o mașină.

În cazul stării de hipervigilență, hiperexcitare și reactivitate sunt necesare cel puțin două simptome: senzație de tensiune, mereu în gardă, ușor de speriat, dificultăți de somn și de concentrare, crize de furie, agresivitate și iritabilitate crescute, comportament autodistructiv, cum ar fi consumul de alcool.

În cazul simptomelor cognitive și ale stării de spirit sunt necesare cel puțin două simptome:  gânduri negative despre sine sau despre lume, sentimente de vinovăție sau învinovățirea altor persoane, pierderea interesului pentru activități plăcute, dificultăți de amintire a caracteristicilor evenimentului, sentimente de detașare sau înstrăinare de familie sau prieteni, dificultate de a experimenta emoții pozitive, senzație de amorțire emoțională.

Care este tratamentul pentru PTSD?

Tratamentul pentru PTSD poate implica psihoterapie, tratament medicamentos sau ambele variante. Scopul tratamentului este de a reduce simptomele emoționale și fizice și de a îmbunătăți funcționarea zilnică.

Suntem diferiți, de aceea un tratament care funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta. Este importantă încercarea diverselor tratamente pentru a-l găsi pe cel potrivit. În plus, este necesară și abordarea altor probleme existente cum ar fi o relație abuzivă, abuzul de substanțe sau depresia.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *