Meniu Închide

Infidelitatea

infidelitatea

Dar ce este infidelitatea? În dicționar apare următoarea definiție: Lipsă de fidelitate, nestatornicie în dragoste sau în prietenie; încălcare a credinței conjugale. Faptă care dovedește nestatornicia în dragoste.

Și ne întrebăm, pe bună dreptate, mai poate exista viață de cuplu după o infidelitate? Unele relații se vor încheia. Pentru că deja relația nu mai funcționa. Pentru că infidelitatea a fost o cale de ieșire, un motiv.

Însă pentru unele relații, infidelitatea poate fi o trezire, o conștientizare a lucrurilor care au făcut să se ajungă aici. Și atunci luptă. Luptă pentru iubire, pentru a fi din nou bine. Da, e greu. Trădarea doare și e greu să ai din nou încredere. Dar nu e imposibil.

De câte feluri este infidelitatea?

Eu cred că de două feluri. În primul rând sunt aventurile neplănuite. Te găsești într-o anumită conjunctură, te simți bine și apare „ispita”. De multe ori nu dai curs dorințelor. Dar uneori dorința e atât de puternică, încât nu mai ții cont de nimic. Uiți toate valorile după care te ghidezi de obicei. Uiți de persoana cu care ești într-o relație. De fapt, uiți pentru că vrei să uiți. Pentru că îți dorești atât de mult acel moment, încât vrei să-l trăiești fără mustrări de conștiință. Dar acestea apar oricum, mai devreme sau mai târziu. Nu înseamnă că trădarea doare mai puțin în aceste cazuri. Poate fi un pic mai ușor de reparat, dar tot doare.

Apoi există infidelitatea emoțională. Cumva, nu mai discuți ca la început cu partenerul, simți că lipsește ceva în relație, că nevoile nu îți mai sunt îndeplinite. Și apare o persoană de sex opus cu care te conectezi cum n-ai mai făcut-o de mult. Vorbiți tot mai mult. E mereu acolo, disponibilă pentru tine. Aparent nu faci nimic rău, doar vorbești. Dar se întâmplă să îți dorești să fii mai aproape de acea persoană. Pentru că îți place cum te face să te simți. Pentru că simți că te înțelege ca nimeni altcineva. Pentru că pentru tine a face sex cu acea persoană e doar o completare firească a conectării emoționale pe care o simți.

Ce putem face?

În toate cuplurile apar la un moment dat neînțelegeri. Infidelitatea nu este o soluție. Dacă ai nevoie de conexiune emoțională, de afecțiune, cere de la partener. Nu vă opriți din a comunica. Vorbiți despre voi, despre nevoile voastre. Comunicarea asertivă și autenticitatea sunt ingrediente importante pentru un cuplu care își dorește să fie bine. Nu fugiți către altă relație când ceva nu merge bine. Dacă nu reușiți să reparați ce nu a mers în această relație, veți face aceleași greșeli și în relațiile viitoare.

Dacă nu găsiți singuri soluții, dacă simțiți că aveți nevoie de spijin, sunt aici pentru voi.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *