Timiditatea este tendința de a te simți stânjenit, îngrijorat sau tensionat în situații sociale, mai ales cu persoane necunoscute. Ea afectează modul în care o persoană se simte și se comportă în preajma celorlalți.
Poate fi însoțită și de simptome fizice, cum ar fi: înroșire; transpirație; tremurat; ritm cardiac crescut; dificultăți de respirație; stomac deranjat.
Persoanele timide: își pot face griji în legătură cu felul în care sunt văzute de cei din jur; pot avea gânduri negative despre propria persoană; pot ajunge să evite situațiile sociale; se pot simți inconfortabil; pot fi nervoase sau nesigure.
Timiditatea poate inhiba capacitatea unei persoane de a face sau a spune ceea ce vrea. Poate fi o piedică în formarea unor relații sănătoase. Este legată adesea de stima de sine scăzută și poate fi una din cauzele anxietății sociale.
Timiditatea are și avantaje?
Primul avantaj ar fi că o persoană timidă „se asigură înainte de a sări”. Acest lucru poate fi util în luarea deciziilor, în evitarea riscurilor inutile, în planificarea pentru evenimente neașteptate sau în stabilirea obiectivelor pe termen lung.
Un alt avantaj ar fi că cei din jur pot considera o persoană timidă demnă de încredere, tocmai pentru că este rezervată și nu povestește tuturor despre ea și despre realizările sale.
O persoană care se luptă să învingă toate aceste sentimente dificile prin care trece își dezvoltă capacitatea de a face față dificultăților vieții.
Persoanele timide se pot dezvolta în locuri de muncă care presupun un mediu solitar și capacitate de concentrare, pentru că nu există presiunea de a face lucruri care necesită validarea celor din jur.
Deși ne putem naște cu o tendință spre timiditate, este important să știm că această tendință poate fi influențată și de experiențe sociale, mai ales de interacțiunea cu părinții. Dacă aceștia sunt foarte protectori sau autoritari pot contribui la timiditatea copiilor.
În același timp, mediul în care trăiește copilul – cartierul, școala, cultura, comunitatea – influențează dezvoltarea acestuia. Timiditatea se poate dezvolta și la adulți, dacă din mediul acestora de lucru face parte umilirea publică sau critica extremă.
În cazul timidității extreme, dacă aceasta interferează cu funcționarea zilnică, este necesar ajutorul unui psihoterapeut.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!