Meniu Închide

Copilul interior

copilul- interior-psihoterapie

Primul pas legat de copilul interior este să conștientizezi că există. Apoi, e nevoie să înțelegi că vindecarea lui poate fi un proces lung și dificil.

Nu toată lumea este în contact cu copilul lor interior. De multe ori oamenii se conectează cu acesta deoarece se confruntă cu o problemă ce-și are rădăcina într-o traumă timpurie.

Copilul tău interior poate fi sănătos și fericit. Însă există o parte din tine care simte și reacționează la viață așa cum o face un copil. Toată lumea experimentează acest lucru. Provocarea este să cunoști, să accepți și să te conectezi cu acea parte a personalității tale.

Când un copil mic are traume, se creează răni care trebuie vindecate. Vindecarea poate avea loc imediat după traumă. Însă doar dacă copilul are un părinte care ia măsuri pentru a reduce daunele cauzate de situație sau eveniment.

Dar dacă copilul nu are pe nimeni care să ia măsurile adecvate situației respective, rănile nu se vindecă și pot cauza probleme la maturitate.

Cele mai frecvente efecte ale unui copil interior rănit sunt comportamentele distructive. Acestea includ comportamentul pasiv-agresiv, auto-sabotajul sau comportamentul violent.

Un copil interior sănătos poate fi comparat cu un copil jucăuș și distractiv. Un copil interior rănit sau traumatizat s-ar putea confrunta cu provocări ca adult, mai ales atunci când este declanșat de evenimente care îi aduc aminte de răni trecute.

Cum vindeci copilul interior?

Procesul de recunoaștere a copilului tău interior implică în general cunoașterea și acceptarea lucrurilor care ți-au cauzat durere în copilărie. Aducerea acestor dureri la lumina zilei te poate ajuta să începi să înțelegi impactul lor.

Ai putea observa abandon sau respingere, nesiguranță, vinovăție, rușine, nevoi neîndeplinite, vulnerabilitate, anxietate. Dacă poți lega aceste sentimente la evenimente specifice copilăriei, poți realiza că situații similare în viața ta adultă declanșează aceleași răspunsuri.

În acest fel, ascultând sentimentele copilului tău interior și lăsându-te să le experimentezi în loc să le alungi, poți ajunge să identifici și să validezi suferința pe care ai trăit-o. Acesta este un prim pas esențial spre vindecare.

Atunci când nevoile de dragoste, recunoaștere, laudă și alte tipuri de sprijin emoțional rămân nesatisfăcute în copilărie, trauma care rezultă poate dura până în viața adultă.

Dar niciodată nu este prea târziu să te vindeci. Învățând să îți hrănești copilul interior, poți valida aceste nevoi, poți învăța să exprimi emoțiile în moduri sănătoase și să crești compasiunea și iubirea de sine.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *