Meniu Închide

Rușinea

rușinea-psihoterapie

Rușinea este o emoție asociată de obicei cu o evaluare negativă a sinelui. Este însoțită de sentimente de suferință, neputință și lipsă de valoare. Această evaluare negativă își are adesea rădăcinile în mesajele primite de la alții, mai ales în timpul copilăriei.

Este un sentiment de jenă sau umilință care apare când considerăm că am făcut ceva dezonorant, imoral sau impropriu. În astfel de momente, nu ne putem uita în ochii altei persoane și ne dorim să intrăm în pământ.

Femeile și adolescenții sunt mai susceptibili la efectele negative ale rușinii, cum ar fi stima de sine scăzută sau depresia. Însă rușinea are și o parte pozitivă. Poate ajuta la menținerea normelor sociale prin întărirea ideii că anumite comportamente pot dăuna altora și au un impact negativ asupra societății.

Când rușinea devine toxică?

Atunci când începe să ne afecteze sentimentul de sine. Rușinea toxică dechide ușa furiei, a dezgustului de sine și a altor sentimente mai puțin de dorit. Ne poate face să ne simțim mici și lipsiți de valoare. Poate duce la comportamente dăunătoare cum ar fi abuzul de substanțe sau vătămarea.

Poate bloca dialogul nostru interior într-o buclă dureroasă de discuții negative și nu mai găsim o viziune pozitivă despre noi. Putem ajunge să credem că suntem răi, proști, că nu merităm să fim iubiți. Ajungem să vedem aceste gânduri negative ca stări permanente pe care nu le putem schimba.

Rușinea este un răspuns normal și natural și o experimentăm de foarte mici fără să ne învețe cineva. Însă atunci când este extremă, devine o problemă. Poate fi cauzată de o traumă sau neglijență în copilărie. Sau de tulburarea de anxietate socială, care implică autocritica sau judecata.

Sau de faptul că nu ne ridicăm la standardele pe care tot noi ni le impunem. Mai poate apărea în urma bullying-ului. Sau când așteptările nu sunt îndeplinite și ne confruntăm cu eșecuri. Respingerea celorlalți poate fi de asemenea o cauză.

A trăi cu rușine poate fi dureros și dificil. Ne împiedică în menținerea stimei de sine, a speranței pentru viitor, a prieteniei, dragostei și intimității.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *