Meniu Închide

Conștiința de sine

conștiința-de-sine-psihoterapie

Conștiința de sine este capacitatea de a observa și identifica cu precizie gândurile, sentimentele și impulsurile noastre. Mai mult, este important să determinăm dacă acestea au la bază realitatea sau nu.

În multe situații din viața noastră acționăm pe pilot automat. Nu este ceva neapărat rău. Însă problema apare când acționăm așa atât de mult timp, încât uităm că suntem pe pilot automat.

De exemplu, de câte ori îți face șeful observații sau critici, fumezi mai mult ca de obicei. O persoană cu conștiință de sine poate face legătura între cele două evenimente. O persoană fără conștiință de sine continuă să fumeze mult, fără să-și pună întrebări.

Într-un studiu făcut pe aproape 5000 de participanți, s-a constatat că, deși majoritatea oamenilor cred că sunt conștienți de sine, doar 10% -15% dintre persoanele studiate s-au potrivit de fapt criteriilor.

Conștiința de sine – care sunt beneficiile?

Conștiința de sine îți permite să vezi lucrurile și din perspectiva celorlalți. Te ajută să practici autocontrolul. Te ajută să experimentezi stima de sine. Te ajută să iei decizii mai bune. Are potențialul de a-ți îmbunătăți practic fiecare experiență pe care o ai. Și asta pentru că poate fi folosită în orice moment pentru a evalua în mod realist situația și pentru a face alegerea potrivită.

Are un rol important și în relația de cuplu, deoarece poți  să acorzi partenerului toată atenția ta. Poți fi atent la cuvinte, dar și la ton, limbajul corpului sau expresiile feței. Astfel, vei înțelege mai bine perspectiva celuilalt. Conștiința de sine te ajută să reflectezi la partea ta din relație și poți discuta gândurile, sentimentele sau comportamentele pe care le ai.

Poți înțelege că timpul de calitate petrecut împreună cu partenerul este la fel de important ca timpul pe care îl petreci singur. Ai nevoie de acest timp pentru a te gândi la nevoile, dorințele și obiectivele tale. Apoi, împărtășește partenerului perspectiva ta și cere perspectiva lui. E foarte important să verifici părerile sau sentimentele celuilalt.

Pentru a crește conștiința de sine, acordă-ți timp zilnic pentru a te conecta cu tine. Încearcă să eviți distragerile (telefon, televizor). Un jurnal în care să notezi gândurile și sentimentele pe care le ai poate fi de ajutor la creșterea conștiinței de sine. Meditația sau mindfulness-ul pot fi de asemenea de ajutor. Întreabă persoanele apropiate din jur ce cred despre tine. De multe ori acestea văd lucruri pe care tu nu le conștientizezi și feedback-ul lor poate fi de folos.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *