După nașterea copilului, proaspăta mămică are nevoie atât de ajutor fizic, cât și emoțional. Ajutorul emoțional o ajută să ia o pauză mentală de la grija constantă pentru copil. Cel fizic îi dă timp să facă lucruri pentru ea. Când își îndeplinește nevoile de bază, se poate reîncărca și poate avea din nou resurse și pentru ceilalți.
Poate unora o să vi se pară ciudat ce scriu acum, dar, pe baza experiențelor din cabinet, pot să afirm că în majoritatea cuplurilor nici nu se aduce în discuție ajutorul pe care ar putea să-l dea partenerul. Bineînțeles că am întâlnit și excepții și de aceea știu cât de bine pot funcționa lucrurile.
Unii tați spun că ei se duc la muncă să câștige bani și mama trebuie să se ocupe de copil. Dar gândiți-vă doar un pic. A avea grijă de o ființă total dependentă de tine, e muncă de 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Un serviciu se termină după un număr de ore, grija pentru copil e continuă. Atunci când ambii părinți sunt acasă, grija pentru copil este o sarcină comună.
E adevărat că am crescut cu o anumită viziune despre rolurile fiecăruia după nașterea copilului
Dar lucrurile se schimbă și e nevoie să ne schimbăm și noi. Nu vorbesc despre ce am învățat în trecut în termeni de corect sau greșit, ci spun doar că nu ne mai ajută astăzi acel fel de a privi lucrurile.
Am să las în continuare câteva idei despre cum pot tații să ajute. Mai întâi, nu există lucru pe care mamele îl pot face și tații nu. Exceptând alăptatul, desigur.
Apoi, e nevoie să știți că mamele lasă adesea pe plan secundar mâncatul, odihna și grija pentru ele. Lucruri care sunt atât de importante. În general, funcționarea noastră corespunzătoare este strâns legată de echilibrul dintre toate aceste arii. Și atunci, lucrurile pe care tații le pot face sunt legate de acestea.
Puteți să vă ocupați de gătit, sau dacă asta nu e o opțiune, să vă ocupați să comandați, de preferat mâncare sănătoasă, nu fast food. Aveți grijă de curățenie, în special în spațiile în care mama stă mai mult timp cu copilul.
Încurajați mamele să se ducă la masaj sau la salon, să iasă să-și cumpere ceva de îmbrăcat sau să facă o baie lungă. De asemenea, dacă au nevoie de suport emoțional, oferiți-le timp pentru a discuta cu un consilier sau psihoterapeut, sau pentru a participa la grupuri de suport împreună cu alte mame.
E important să audă cuvinte de apreciere, așa că spuneți ori de câte ori aveți ocazia cât de bine se descurcă. Ar fi util ca tații să aibă o rutină a lor cu copiii, de exemplu o plimbare sau baia acestora. Astfel, mamele vor ști că pot folosi acest timp pentru ele.
Sigur că sunt o mulțime de lucruri pe care le puteți face
Puteți să dormiți câte o noapte cu copilul, mai ales dacă nu e alăptat, astfel încât să doarmă și mama. Dacă aveți părinți care vă pot ajuta, puteți să-i lăsați cu copilul și puteți petrece câteva ore doar voi doi.
Ce am scris mai sus e doar orientativ. Dacă vă place să fiți organizați, puteți scrie toate lucrurile care trebuiesc făcute și să stabiliți cine ce face, cel mai eficient fiind să faceți anumite lucruri prin rotație. Puteți să pregătiți această listă și înainte de nașterea copilului.
Este important să vă asigurați că ajutorul pe care-l dați este cel de care au nevoie mamele în acel moment. Poate ele ar prefera să stați de vorbă, în loc să plătiți facturi, de exemplu.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!