Auzim tot mai des vorbindu-se despre iubirea de sine. Dar ce înseamnă și cum putem face acest lucru? Iubirea de sine este strâns legată de stima de sine. Este capacitatea de a ne vedea pe noi înșine ca indivizi imperfecți și totuși de a avea respect pentru noi. De a nu cădea într-o stare de rușine sau ură de sine chiar și atunci când facem greșeli.
Înseamnă să încercăm lucruri noi, chiar dacă știm că am putea eșua. Iubirea de sine cuprinde, pe lângă felul în care ne tratăm, gândurile și sentimentele pe care le avem despre noi. Nu este o muncă ușoară. Mai ales că pare că vorbim în mod constant împotriva criticului nostru interior, încercând să conștientizăm nenumăratele mesaje inutile primite.
Să ne iubim pe noi înșine nu trebuie să fie neapărat o provocare individuală. Este important să-i lăsăm pe ceilalți să ne iubească, chiar și atunci când ne simțim de neiubit. De multe ori, versiunea lor despre noi este mai bună decât a noastră.
Cum arată de fapt iubirea de sine?
Iubirea de sine nu înseamnă să arătăm cât de grozavi suntem. Să ne iubim pe noi nu ne împiedică să ne pese de cei din jur, să fim empatici. Mai degrabă înseamnă să vorbim cu noi într-un mod pozitiv. Să ne iertăm atunci când greșim. Să avem grijă de nevoile noastre.
Să învățăm să fim asertivi. Să avem grijă de sănătatea și bunăstarea noastră. Să învățăm să cerem ajutor. Este important să punem limite, să nu acceptăm abuzuri sau să se profite de noi. Să păstrăm în jur oameni care ne ajută creșterea și ne susțin.
Să ne cunoaștem valorile și să trăim în conformitate cu acestea. Să ne știm obiectivele, să ne stabilim așteptări realiste și să fim conștienți de progresul pe care-l facem. În acest articol sunt multe idei despre cum putem practica iubirea de sine.
Ducem multe lupte: să ne iubim pe noi înșine, să avem încredere în ceilalți, să facem față emoțiilor, să comunicăm eficient, să fim autentici, să avem încredere în noi. Nu suntem singuri în aceste lupte, să nu ne mai condamnăm că nu reușim toate aceste lucruri 100% din timp.
Să începem cu compasiune și blândețe pentru noi înșine și bunătatea pe care o arătăm celor dragi atunci când fac o greșeală, să ne-o oferim și nouă.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!