Știm deja că trecerea la calitatea de părinte are un impact semnificativ asupra funcționării conjugale, de multe ori negativ. Despre provocările cuplului la apariția primului copil am scris aici. Astăzi aș vrea să discutăm despre relația de cuplu și despre cum să mențineți o relație sănătoasă după nașterea copilului.
Mai multe despre impactul asupra relației găsiți în studiul făcut pe 218 cupluri în primii opt ani de căsnicie. Efectele care apar după naștere sunt prezente în mai multe domenii relaționale. În plus, acestea tind să apară brusc și să persiste în timp.
Variabilitatea semnificativă a schimbărilor după naștere a fost legată de o serie de factori asociați cu individul, căsătoria și caracteristicile nașterii în sine. Găsiți studiul aici.
Ce se poate întâmpla după naștere și cum mențineți o relație sănătoasă
Este posibil ca stresul de după apariția copilului să vă întoarcă unul împotriva celuilalt. Astfel, poate crește frecvența certurilor. Puteți ajunge să vă luptați unul cu celălalt și chiar să vă gândiți la despărțire. Sunt atât de multe lucruri de făcut, încât nu mai aveți timp să vă gândiți la nevoile partenerului. Și nici la ale voastre. Somnul insuficient sau provocările financiare pot crește stresul.
În aceste situații este important să vă împărtășiți așteptările pe care le aveți și să negociați rolurile. Puteți discuta chiar din timpul sarcinii cine ce va face. Planificați cum veți face lucrurile și când copilul se trezește în miez de noapte și despre cum veți face cu rândul. În același timp, lucrurile pot fi uneori diferite de cum le-ați plănuit. Și atunci este important să vă păstrați flexibilitatea și să vă adaptați situațiilor pe măsură ce acestea apar.
Timpul în care comunicați efectiv unul cu celălalt poate să scadă. La fel, și viața sexuală poate fi lăsată la o parte. E nevoie să găsiți un timp în care să vorbiți, în fiecare zi. Știu că e o provocare, dar e un lucru util, care ajută la reconectare, la conexiune și la sentimentul de apropiere. Faceți zilnic o plimbare, luați micul dejun împreună sau faceți asta seara, înainte de culcare. Dacă altfel nu reușiți, programați când veți face sex. Sexul este o parte importantă a relației și este și o modalitate în care să vă conectați și să reafirmați sentimentul de intimitate dintre voi.
Amintiți-vă!
De fiecare dată când lucrurile par să se schimbe între voi, și nu în cel mai bun mod, amintiți-vă că de-a lungul timpului cuplul are nevoie de reconectare, de reglare atunci când trece prin diferite etape. Cum ar fi trecerea de la a fi un cuplu la a fi o familie.
Orice schimbare – de loc de muncă, de locuință, pierderile de orice fel, orice etapă prin care va trece copilul – va necesita și o reglare a cuplului. Dacă păstrați acest lucru în minte, va fi mai ușor să vă uitați la voi ca fiind o echipă ce colaborează pentru a depăși cu succes aceste provocări.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!