Meniu Închide

Compararea cu ceilalți

compararea-cu-ceilalți-psihoterapie

Compararea cu ceilalți este o sabie cu două tăișuri. Pe de-o parte poate fi de ajutor și poate inspira o schimbare sau o îmbunătățire. Dar pe de altă parte poate fi o cale de a vedea tot ceea ce crezi că este în neregulă cu tine.

Cu atât mai mult cu cât în prezent avem viețile altora la un clic distanță. Este dificil să intri pe rețelele sociale și să nu te compari cu ceilalți. Dacă petreci mult timp făcând asta, poți ajunge să nu-ți mai placă cum arăți, cum te îmbraci sau unde locuiești.

Poți să crezi că locul tău de muncă nu e suficient de bun și că ai fi putut mai bine. Sau că ai fi putut avea o familie la fel de fericită ca a altora. Sau că ai fi putut călători la fel de mult.

Compararea cu ceilalți poate afecta sănătatea mentală și situația financiară

De multe ori, imaginea prezentată public de ceilalți nu este neapărat conformă cu realitatea. Dar dacă iei drept adevăr tot ce vezi, poți ajunge să cheltui mai mult decât îți permiți pe diverse lucruri.

În plus, poți ajunge să nu te mai bucuri de viață, pentru că orice ai face, aparent altcineva face mai bine și mai mult decât tine. În acest caz, compararea devine toxică și crește riscul de anxietate sau depresie.

Știu că nu e ușor, dar setează-ți ca scop să nu te mai compari cu ceilalți. Poți începe prin a petrece mai puțin timp pe rețelele de socializare și fiind mai prezent în propria viață.

Obișnuiește-te să observi zilnic lucrurile pentru care ești recunoscător. Curând vei observa lucrurile bune din viața ta. Vei trăi o stare de bucurie și de satisfacție, vei fi mulțumit de viața ta prezentă și nu vei mai privi la ce fac cei din jur.

Scrie lucrurile care-ți plac la tine și tot ce ai realizat până acum. Dacă vrei neapărat să te compari, compară-te cu tine cel din trecut și conștientizează cât de mult ai evoluat.

Poate fi util să ții un jurnal în care să notezi toate aceste lucruri. În momentele în care te gândești că nu ești suficient de bun, jurnalul te ajută să vezi că de fapt ai făcut o mulțime de lucruri bune.

Și nu în ultimul rând, învață să te bucuri cu adevărat de realizările celorlalți. Suntem diferiți și fiecare are propriul drum. Succesul celuilalt nu înseamnă că nu mai există loc și pentru succesul tău.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *