Meniu Închide

Familiile cu adolescenți

familiile-cu-adolescenti

Etapa cu cele mai multe provocări din ciclurile vieții de familie se referă la familiile cu adolescenți. Este o etapă ce necesită adaptarea cu succes la multe schimbări, atât pentru adolescenți, cât și pentru părinți. Adolescenții vor să ia singuri decizii, să-și construiască identitatea și își doresc mai multă independență. Toate acestea vin pe un fond de emoții și sentimente puternice și de furtuni hormonale.

Părinții trebuie să se adapteze și ei la multe schimbări. Copiii care până atunci depindeau de ei și pentru care luau decizii își schimbă total comportamentul. Se retrag, stau mai mult la ei în cameră sau împreună cu prietenii și pare că nu mai există un limbaj comun.

Ce ar putea ajuta familiile cu adolescenți să depășească cu succes această etapă?

Foarte importantă în această etapă este comunicarea. Folosiți orice moment în care sunteți împreună să discutați cu adolescentul. Felul în care ascultați este de asemenea esențial. Nu vă grăbiți să dați soluții pentru că știți mai bine ca el, puneți întrebări și încercați să aflați care sunt raționamentele acestuia.

Discutați împreună regulile și consecințele încălcării acestora. Regulile se pot negocia și chiar puteți să le cereți idei de consecințe dacă le încalcă. Părinții vor trebui să fie consecvenți în aplicarea acestora. Adolescenții vor încerca de multe ori să forțeze limitele. Dacă de exemplu ajung acasă după ora stabilită și nu primesc pedeapsa stabilită, vor face tot mai des acest lucru și vor începe să încalce tot mai multe reguli.

Susțineți-le proiectele și încurajați-le creativitatea. Bineînțeles, dacă nu este ceva ce ar putea să-i pună în pericol. Adolescenții caută mereu ceva nou de făcut sau de experimentat, vor să fie unici și să se remarce într-un anumit domeniu. Chiar dacă nu lasă această impresie, au nevoie să știe că aveți încredere în ei și că-i susțineți.

Este important ca adolescentul să înțeleagă că, odată cu libertatea dorită, vin și responsabilitățile. Implicați-l în sarcinile casnice și în discuțiile din familie în care se iau decizii care-l implică.

Dacă pe parcursul acestei etape simțiți că aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să-l cereți.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *