Meniu Închide

Validarea emoțiilor

validarea-emoțiilor-psihoterapie

Validarea emoțiilor este foarte importantă. Atunci când lucrez cu familii care au dificultăți de relaționare cu copiii, pun întrebări legate de acest subiect. Ce fac părinții atunci când copilul plânge? Sau când are o criză de furie? Dar atunci când este trist? Dar când se bucură?

Tendința este de a încerca eliminarea acestor emoții, în special a celor negative. Părinții își fac de multe ori o imagine bazată pe propriile așteptări. Uită că și ei au momente când sunt triști sau se înfurie. Nu se gândesc că și omulețul din fața lor are dreptul să simtă ce simte, indiferent că e pozitiv sau negativ.

Acest lucru se întâmplă de obicei pentru că nu știu ce să facă în prezența acestor emoții. Pentru că nici lor nu li s-au validat în copilărie. Pentru că se simt inconfortabil în prezența lor și vor doar să dispară. Și atunci îi întreb care au fost emoțiile permise în copilăria lor. Și ce au făcut cu cele care nu au fost permise.

Idei pentru validarea emoțiilor

Mai întâi este important să înțelegeți că prin validare confirmați faptul că cealaltă persoană are sentimente și emoții proprii. Dar asta nu înseamnă confirmarea faptului că aceste emoții sunt corecte sau greșite.

Validarea emoțiilor este importantă pentru copii, deoarece îi ajutăm să-și observe și să-și înțeleagă emoțiile. Dacă unui copil îi este frică de întuneric și îi spuneți că e stupid să-i fie frică, nu-i validați emoția. Dacă plânge pentru că îl deranjează o etichetă să zicem și îi spuneți că nu are de ce să plângă sau că îi dați voi imediat motiv să plângă, din nou nu-l validați. Și nici atunci când e foarte bucuros și îi spuneți să nu mai râdă atât de zgomotos.

Puteți valida emoțiile copilului folosind anumite expresii: Văd că ești supărat, cu ce pot să ajut? Înțeleg că acest lucru te-a înfuriat. Uneori, este suficient să fiți prezenți și să ascultați. Ca regulă generală, întâi le validați emoțiile și îi ajutați să le numească, iar apoi încercați să găsiți o soluție. Copilul se va simți validat și va avea încredere în propriul răspuns emoțional.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *