Meniu Închide

Iubirea

iubirea-psihoterapie

Iubirea este un amestec de emoții, comportamente și credințe. Acestea sunt asociate cu sentimente puternice de afecțiune, protecție, căldură și respect pentru o altă persoană.

Iubirea are o mulțime de definiții. Găsiți o mare parte dintre ele aici.  Este dificil să te oprești la o singură definiție, deoarece este un sentiment complex. Mai mult, multitudinea legăturilor afective cuprinse de acest cuvânt face definirea sa cu atât mai dificilă.

Există iubirea de sine, cea romantică, cea pentru familie, față de divinitate, platonică, pentru natură, artă și multe altele.

Poți recunoaște iubirea?

Realitatea este că iubirea poate însemna ceva diferit pentru fiecare. Pentru cineva poate însemna a pune fericirea celuilalt mai presus de a sa. Pentru altă persoană poate însemna să aibă sentimente puternice de atașament și afecțiune. Poate însemna atracție și respect.

Poate fi ceva care este cultivat între doi oameni și crește în timp, prin experimentarea împreună a provocărilor vieții. Acest lucru implică angajament, timp, încredere reciprocă și acceptare.

Iubirea te poate face dependent de cineva, acest lucru făcând parte din procesul chimic al îndrăgostirii. Acest lucru este mai frecvent în primele etape ale unei relații.

Iubirea îți oferă confort și siguranță. Dacă simți anxietate care te incapacitează în mare măsură, nu e iubire. Când iubești cu adevărat pe cineva, îl accepți pentru ceea ce este cu adevărat. Inclusiv cu părțile care nu-ți plac neapărat.

Pentru mine, iubirea a avut definiții diferite de-a lungul timpului. Astăzi cred că toți oamenii, toate animalele și toate obiectele care mă înconjoară au fiecare o bucățică de divinitate. Și atunci iubesc tot ce mă înconjoară. Este un sentiment greu de descris în cuvinte. Nu a fost ușor și nu s-a întâmplat peste noapte. Dar felul în care mă simt în prezent a meritat fiecare secundă de luptă cu mine, cu gândurile mele și cu credințele întipărite adânc.

Deși greu de definit, putem spune cu siguranță că iubirea are un rol important atât în bunăstarea fizică, cât și în cea psihologică. Lipsa iubirii se asociază adesea cu stima de sine scăzută. Iubirea poate juca un rol în sănătatea pe termen lung, iar sentimentul de legătură emoțională poate contribui la creșterea imunității.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *