Meniu Închide

Durerea pierderii

durerea-pierderii-psihoterapie

Durerea este un răspuns natural la pierderi. Indiferent cât de pregătit crezi că ești pentru pierderea cuiva drag, nu poți fi niciodată complet pregătit pentru această durere. Orice pierdere poate provoca durere, inclusiv divorțul, pierderea locului de muncă, pensionarea, moartea unui animal de companie sau pierderea sănătății.

De multe ori, cei din jur se simt inconfortabil în aceste situații și pot spune lucruri care rănesc. Nu o fac intenționat, pur și simplu mulți nu știu ce să facă în astfel de momente.

Vei fi îndemnat să mergi mai departe și să-ți trăiești viața. Ceea ce e normal. Însă nu există un termen de expirare a durerii. Ea se poate manifesta într-o anumită formă pentru totdeauna. Intensitatea durerii va scădea, dar pot fi momente în care să-ți amintești și să te întristezi din nou.

Pe lângă durere, poți experimenta tot felul de emoții dificile și neașteptate, de la șoc sau furie la neîncredere, vinovăție și tristețe profundă. Este important să știm că fiecare reacționează diferit la durere. Și este important să știm asta pentru a nu ne grăbi să judecăm dacă pare că cineva nu suferă la fel ca noi.

Adesea, durerea pierderii se poate simți copleșitoare

S-ar putea ca durerea să-ți afecteze sănătatea fizică, putând apărea dificultăți de somn și de alimentație. Acestea sunt reacții normale la pierdere. Și cu cât pierderea este mai semnificativă, cu atât durerea va fi mai intensă. Recunoaște durerea și acceptă că aceasta poate declanșa emoții diferite și neașteptate.

Nu există o modalitate corectă sau greșită de a te confrunta cu durerea. Modul în care o faci depinde de mulți factori, cum ar fi personalitatea ta, felul în care faci față situațiilor dificile, experiența de viață și credința.

Vindecarea se întâmplă treptat. Nu poate fi forțată sau grăbită. Unii oameni încep să se simtă mai bine în săptămâni sau luni. Pentru alții, procesul este măsurat în ani. Este important să ai răbdare cu tine și să permiți derularea naturală a procesului.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *