Meniu Închide

Tipuri de personalitate

tipuri-de-personalitate-psihoterapie

Există diverse teorii despre tipurile de personalitate. Conform uneia dintre ele, cele patru tipuri de personalitate sunt: sangvinic, coleric, melancolic și flegmatic. Tipurile de personalitate ale dr. Helen Fisher sunt: exploratorul, negociatorul, directorul și constructorul.

Cele două tipuri ale lui Carl Jung sunt introvert și extrovert. Cele șaisprezece tipuri Myers – Briggs se bazează pe teoria lui Jung și au la bază patru perechi de factori: extraversiune – intoversiune, senzație – intuiție, gândire – simțire și percepție – judecată.

Cercetări recente oferă informații suplimentare asupra celor patru tipuri de personalitate de bază, arătând cât de complexă este personalitatea. Deși avem un element de bază care rămâne mereu același, personalitatea noastră evoluează prin experiențe noi.

Componentele personalității sunt  genetice, de mediu și de context. Adică caracteristicile cu care ne naștem, la care se adaugă experiențele de viață și situațiile pe care le întâlnim.

Care sunt caracteristicile celor patru tipuri de personalitate?

Este important să știm că toate stilurile sunt valoroase și niciunul nu este mai mai bun decât altul. Mai mult, fiecare dintre noi are caracteristici din toate cele patru stiluri și putem folosi elemente din fiecare în funcție de persoanele sau situațiile întâlnite.

Persoanele cu tip de personalitate sangvinic sunt pline de viață și optimiste. Sunt extrovertite, le place aventura și au o toleranță ridicată la risc. Nu tolerează plictiseala și caută mereu varietate și divertisment. Este un temperament predispus la comportamente de căutare a plăcerii și este posibil să se lupte cu diverse dependențe. Sunt persoane impulsive, active în permanență, cu simțul umorului, construiesc relații cu ușurință și au încredere în ceilalți.

Persoanele cu tip de personalitate coleric sunt orientate către obiective, sunt analitice și logice, extrem de practice. Preferă conversațiile profunde și semnificative, evită conversațiile sau persoanele superficiale. Sunt extrovertite și emană încredere în sine, sunt independente și puternice. Comunică asertiv și direct. Iau ușor decizii, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți.

Persoanele cu tip de personalitate melancolic adoră tradițiile, își iubesc familiile și prietenii și nu caută noutate și aventură. Sunt persoane sociale care vor să contribuie în comunitate. Sunt orientate către detalii și calitate. Urmează regulile, sunt prudente în medii necunoscute, pot deveni agresive în situații nefavorabile. Au mereu nevoie de un plan de acțiune pe care să-l urmeze pentru a funcționa fără anxietate.

Persoanele cu tip de personalitate flegmatic caută armonie interpersonală și relații strânse. Sunt loiale în relații și părinți iubitori. Sunt pasive, calme, lipsite de emoție, răbdătoare. Sunt indecise, motiv pentru care permit altora să ia decizii în locul lor. Sunt persoane rezistente la schimbare pentru care rutina lor este importantă. Tind să evite conflictele și încearcă să le medieze pentru a restabili pacea și armonia.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *