Meniu Închide

Asertivitatea

asertivitatea-psihoterapie

După cum spuneam într-un articol anterior, asertivitatea este capacitatea de a exprima idei și sentimente pozitive sau negative într-un mod onest, deschis și direct. Este felul în care și drepturile noastre și ale celorlalți sunt recunoscute. Ne permite să exprimăm o gamă largă de sentimente și gânduri.

Ne permite să ne asumăm responsabilitatea pentru noi înșine și pentru acțiunile noastre fără a judeca sau învinui alte persoane. Și ne permite confruntarea constructivă și găsirea soluțiilor reciproc avantajoase atunci când apare un conflict.

Persoanele asertive respectă întotdeauna gândurile, sentimentele și credințele altor oameni. Îi încurajează pe ceilalți să fie deschiși și sinceri cu privire la opiniile, dorințele și sentimentele lor.

Cum recunoști asertivitatea?

Între asertivitate și agresivitate este o linie fină și cele două pot fi ușor confundate. Și atunci, cum recunoști un comportament asertiv?

Asertivitatea se bazează pe echilibru. Ești sincer în ceea ce privește dorințele și nevoile tale, în timp ce ții cont de drepturile, nevoile și dorințele altora. Când ești asertiv, ești sigur pe tine și îți transmiți punctul de vedere ferm, corect și cu empatie.

Comportamentul agresiv este ușor de recunoscut, deoarece se bazează pe câștig. Faci ceea ce te interesează, fără să ții cont de drepturile, nevoile, sentimentele sau dorințele altor oameni. Când ești agresiv, puterea pe care o folosești este egoistă. Iei ce vrei, deseori fără să întrebi.

Asertivitatea te ajută să crești încrederea și stima de sine. Să îți recunoști și să-ți înțelegi sentimentele. Te ajută să câștigi respectul celor din jur și să-ți îmbunătățești comunicarea. Să-ți dezvolți abilitățile de luare a deciziilor. Să creezi relații oneste și să ai mai multă satisfacție la locul de muncă.

A învăța să fii asertiv necesită timp și practică. Dacă felul în care gestionai situațiile era să taci, nu va fi ușor să începi să te exprimi. Sau dacă erai agresiv de obicei, poate e nevoie să înveți întâi tehnici de gestionare a furiei.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *