Când mă întreb de ce plângem, primul răspuns este că lacrimile au fost declanșate de o emoție. De cele mai multe ori sunt declanșate de bucurie, de tristețe sau de furie. Însă lacrimile au și rol de protecție atunci când există factori ce ar putea irita ochii și rol de lubrifiere. Așadar lacrimile pot fi bazale, reflexe sau emoționale.
Cercetările mai recente s-au îndreptat către persoane care nu plâng. Primele rezultate au fost că acestea sunt mai retrase și se simt mai puțin conectate cu ceilalți. De asemenea, experimentează mai multe emoții negative decât persoanele care plâng. Puteți citi mai multe pe acest subiect aici. Găsiți în plus și diverse teorii care încearcă să răspundă la întrebarea din titlu.
Beneficiile lacrimilor
Lacrimile au adesea efect de calmare, de liniștire. Plânsul este un comportament prin care obținem sprijin din partea celorlalți. Mai ajută și la ameliorarea durerii, în timpul plânsului emoțional eliberându-se oxitocină și endorfine.
Plânsul poate îmbunătăți starea de spirit. De asemenea, eliberează toxinele și reduce stresul. Plânsul ajută la distrugerea bacteriilor și la menținerea ochilor curați. Lacrimile bazale eliberate atunci când clipim mențin ochii umezi.
Dar de ce plângem?
După cum spuneam la început, avem trei tipuri de lacrimi, fiecare apărând dintr-un motiv diferit. În plus, compoziția chimică a acestora este diferită. Lacrimile emoționale conțin mai multe analgezice naturale decât celelalte tipuri.
Putem plânge pentru a calma durerea fizică persistentă cauzată de lovituri, migrene sau diverse boli cronice. Uneori plânsul poate fi un strigăt de ajutor, atunci când cuvintele sunt dificil de folosit de o persoană pentru a cere direct acest lucru.
Vulnerabilitatea pe care o arătăm plângând poate contribui la o conexiune umană semnificativă, ceilalți putând răspunde cu bunătate și compasiune. Lacrimile ne mai pot ajuta să procesăm și să reglăm emoțiile intense.
Fiecare dintre noi plânge uneori din diverse motive și este important să înțelegem că plânsul nu indică slăbiciune. Lacrimile pot arăta celorlalți că ne confruntăm cu o durere sau o suferință și e mai bine să le lăsăm să curgă decât să le reținem.
Dacă plângeți excesiv și incontrolabil, fără a avea un motiv anume, este necesar să discutați cu un specialist, acesta putând fi un semn ce sugerează depresia.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!