Deciziile se definesc ca hotărâri luate în urma examinării unei probleme, a unei situații; soluții adoptate (dintre mai multe posibile).
Este important să știm că deciziile implică emoții, chiar dacă ne place să credem că folosim logica. Da, uneori luăm decizii rațional, dar majoritatea sunt luate în mod inconștient și sunt legate de emoții.
Acest lucru a fost observat de cercetători studiind activitatea creierului în timpul luării unei decizii. Ei au arătat că ar putea prezice ce alegere ar face oamenii. Și asta cu 10 secunde înainte ca aceștia să fie conștienți de faptul că au luat o decizie. Prin urmare oamenii cred că iau o decizie conștientă, logică. Însă este posibil să nu știe că au luat deja o decizie și că a fost inconștientă.
Și atunci, cum putem lua deciziile cele mai bune?
Zilnic luăm o mulțime de decizii. Unele mai banale, cum ar fi ce mâncăm sau cu ce ne îmbrăcăm. Unele importante, cum ar fi alegerea unui loc de muncă, a unui partener, decizii legate de copii, de locuință.
Când luăm o decizie, este important să nu ne temem de consecințe. De cele mai multe ori facem scenarii pro și contra și încercăm să facem alegerea potrivită. Dacă decizia implică și alte persoane, pot apărea o mulțime de alte emoții, printre care vinovăția că nu a fost cea mai potrivită alegere.
Aceste lucruri pot întârzia foarte mult luarea unei decizii. De aceea e nevoie să facem alegerea care pare cea mai potrivită în momentul respectiv și să acceptăm fără vinovăție orice rezultat viitor.
La fel de important este să ne ascultăm instinctul. Fiecare poate experimenta diferit acest lucru în corp, dar eu când am de luat o decizie sunt foarte atentă la cum mă simt. Dacă mă gândesc la una din variante și simt o strângere în stomac sau o senzație de pericol, e suficient pentru mine să știu că nu e alegerea potrivită. Fiți atenți la corpul vostru, vă transmite mai multe lucruri decât vă imaginați.
Nu în ultimul rând, este nevoie să fim conștienți de emoțiile noastre. Este important să știm că creierul nostru stochează amintirea emoțională a deciziilor luate în trecut și că le folosește în luarea deciziilor din prezent. Asta nu înseamnă că deciziile vor fi mereu cele corecte, cum ar fi, de exemplu, cele luate la furie.
De aceea este nevoie să analizăm modul cum am luat decizii în anumite situații, să conștientizăm emoția din spate și să schimbăm acest tipar dacă nu mai este unul util.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!