Meniu Închide

Somatizarea – când corpul îți vorbește

somatizarea-psihoterapie

Somatizarea se definește ca dezvoltarea simptomelor unor boli în absența unor cauze medicale. Se referă și la convertirea unei stări de dezechilibru mental într-o stare patologică.

Mai exact, pot exista perioade în viața noastră în care să avem simptome fizice puternice care ne îngrijorează. Începem să facem tot felul de analize și investigații, dar nu se confirma nicio cauză medicală. Unele persoane pot dezvolta tulburări de anxietate, gândindu-se că au o boală foarte gravă, care nu poate fi descoperită. Alte persoane pot înțelege că în spatele simptomelor este o cauză psihică și caută ajutorul unui psihoterapeut.

De cele mai multe ori, recomandarea pentru psihoterapie vine de la un cadru medical. Recomandarea se face în urma investigațiilor multiple care nu evidențiază o cauză medicală a simptomelor.

Somatizarea – simptome și tratament

De multe ori, simptomele nu se pot lega de o cauză fizică, dar pot cauza niveluri excesive de suferință. Acestea se pot manifesta prin dureri, probleme neurologice sau gastrointestinale sau simptome sexuale. Cele mai frecvente simptome somatice sunt: durerea în diferite părți ale corpului, oboseala, disfagia, greața, balonarea, constipația, palpitații, amețeli și dificultăți de respirație sau tuse.

Somatizarea se poate asocia cu absențe frecvente de la locul de muncă sau de la școală. Sau cu utilizarea excesivă a tratamentelor medicale și consumul de droguri sau alcool.

Există mai multe simptome legate de tulburarea de somatizare descrise în psihiatrie. Acestea sunt: tulburări de anxietate, tulburări de conversie și alte simptome somatice specifice și tulburări conexe. Somatizarea este diagnosticată ca tulburare de simptom somatic sau tulburare de conversie, atunci când provoacă suferință și afectează calitatea vieții unei persoane. Simptomele tulburării de conversie sunt: probleme de înghițire, probleme de vedere, slăbiciune sau paralizie, probleme de vorbire, episoade asemănătoare convulsiilor, amorțeală.

Pentru diagnostic, cea mai importantă etapă este excluderea unor cauze medicale generale. De obicei, persoanele cu tulburare de somatizare caută tratament medical, ajungând să apeleze la medici cu specialități diverse pentru aflarea unui diagnostic. Chiar dacă nu se confirmă o boală organică, aceste persoane continuă investigațiile și tratamentele care nu le sunt de ajutor. În cazul unui tratament medicamentos prescris de un medic psihiatru, simptomele pot să dispară pe perioada acestuia, dar pot reveni la încetarea tratamentului.

Psihoterapia poate ajuta la ameliorarea simptomelor fizice. Psihoterapia de familie poate fi utilă, aceasta examinând relațiile de familie și contribuind la îmbunătățirea funcționării acesteia.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *