Meniu Închide

Tristețea

tristețea-psihoterapie

Tristețea este o stare emoțională asociată cu sentimente de durere, neputință, pierdere, disperare, nefericire sau dezamăgire. Toate aceste sentimente pot apărea ca răspuns la situații negative sau neașteptate sau la schimbări în viață.

Uneori, tristețea ne poate face să ne simțim amorțiți emoțional sau lipsiți de energie. Alteori, apare în același timp cu alte sentimente, cum ar fi: furia, stresul, vinovăția, anxietatea sau lipsa de speranță.

Dintre caracteristicile tristeții amintim: plâns mai des; probleme cu somnul; lipsa poftei de mancare sau mâncat în exces; consum ridicat de alcool; pierderea interesului pentru activități altădată plăcute.

Deși fericirea are multe beneficii, este important să ne gândim că tristețea poate fi și ea benefică. Oamenii triști sunt mai puțin predispuși la erori de judecată, rețin mai bine detalii în caz că sunt martori la un eveniment.

Sunt uneori mai motivați și sunt mai sensibili la normele sociale, pot acționa cu mai multă generozitate. Găsiți descrise studiile care au dus la aceste concluzii aici.

Prin ce deosebim tristețea de depresie?

Criteriile din DSM-5 includ nouă simptome potențiale ale depresiei. În procesul de diagnosticare se ia în considerare și severitatea fiecărui simptom.

Aceste simptome sunt:

  • Senzație de depresie în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi;
  • Lipsă de interes și plăcere în activități altădată plăcute;
  • Dificultăți legate de somn – prea mult somn sau insomnii;
  • Lipsa poftei de mâncare sau mâncat în exces, împreună cu creșterea sau pierderea în greutate;
  • Iritabilitate, neliniște sau agitație;
  • Oboseală extremă;
  • Sentimente nejustificate sau exagerate de vinovăție sau lipsă de valoare;
  • Incapacitate de concentrare și luare de decizii;
  • Gânduri recurente de moarte.

Unele dintre aceste simptome pot apărea și când suntem triști, dar nu durează mai mult de două săptămâni. Tristețea face parte din viață, însă nu este o constantă. Este o reacție comună la supărare sau eșec și de obicei nu este un motiv de îngrijorare. Dacă însă starea de spirit afectează funcționarea zilnică, atunci este posibil să fie depresie.

Diferențele dintre tristețe și depresie se observă uitându-ne la cauza schimbării dispoziției și la perioada de timp în care ne-am simțit astfel. Dacă această stare apare în urma unui eveniment recent, atunci am putea simți tristețe. Însă dacă a trecut o perioadă lungă de la eveniment și nu apar schimbări de dispoziție, poate fi vorba de depresie.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *