Meniu Închide

Motivația – ce este și cum poți să devii mai motivat

Motivația-psihoterapie

Motivația se referă la un ansamblu de factori dinamici care determină comportamentul unei persoane.

Motivația este un proces intern, este acel lucru din interiorul nostru care dorește o schimbare. Când suntem motivați, ne mișcăm și acționăm spre îndeplinirea obiectivelor.

Poate fi intrinsecă (internă) sau extrinsecă (externă). Cea intrinsecă are la bază valorile și nevoile psihologice interne. Pot fi nevoile necesare pentru susținerea vieții (hrană, apă) sau cele esențiale pentru starea de bine și evoluția noastră. Pot fi nevoile psihologice de autonomie, de realizare, de putere sau stimă de sine.

Cea extrinsecă are la bază factori motivaționali externi, cum ar fi recompense, bani, recunoaștere, faimă. Un rol esențial îl au mediul în care trăim și contextul social.

Emoțiile sunt strâns legate de motivație, acestea provocând reacții la evenimentele semnificative din viața noastră.

Cum poți să-ți menții motivația pe termen lung?

Printre principalele motive pentru care nu ne atingem obiectivele se numără  lipsa motivației de a începe și dificultatea de a continua atunci când lucrurile devin grele.

Pentru a menține motivația pe termen lung este important în primul rând să ne alegem obiectivele cu atenție și să ne asigurăm că sunt ale noastre și nu a celor din jur. E bine să avem o viziune a punctului final a ceea ce dorim să realizăm și să fim conștienți de avantajele și dezvantajele fiecărui obiectiv.

Când obiectivul final se poate realiza într-o perioadă mai îndelungată, este important să-l împărțim în obiective mai mici. Recompensarea și sărbătorirea succesului după fiecare pas mic realizat ne vor menține motivația pentru realizarea obiectivului final.

Este important să păstrăm aproape persoane care ne încurajează și ne susțin. Acestea ne vor menține motivați și cu un nivel ridicat de energie.

O listă cu toate succesele avute în trecut poate fi de foarte mare ajutor. O putem reciti de câte ori simțim că ne scade motivația pentru a ne crește din nou energia.

Pe tine ce te face să acționezi? Cum te menții motivat?

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *