Felul în care gestionăm diferențele de opinie este important atât pentru succesul relațiilor personale, cât și profesionale. Chiar și atunci când sunteți convinși că aveți dreptate, susținerea cu înverșunare a punctului propriu de vedere poate genera conflicte. Iar de la conflict mai este un pas până la violențe verbale sau fizice, mai ales în relațiile de cuplu.
Și atunci, cum putem gestiona diferențele de opinie?
În orice discuție, este important să încercați să înțelegeți și părerea celeilalte persoane. Este posibil să descoperiți un punct de vedere diferit, dar nu neapărat greșit.
Dacă apar sentimente puternice, cum ar fi furia, atunci când ascultați altă părere, opriți-vă puțin. Înainte să reacționați, încercați să înțelegeți ce anume v-a declanșat acele sentimente. Cu toții am trăit anumite lucruri care pot declanșa reacții automate, de care suntem uneori chiar și noi surprinși. Când reușim să conștientizăm ce ne „apasă butoanele”, este mult mai ușor să înțelegem că reacția nu are legătură cu cel din fața noastră.
Căutați o cale de mijloc. Oricât de diferită pare părerea celuilalt, dacă reușiți să vă ascultați reciproc cu calm și deschidere, veți descoperi curând multe puncte comune.
Așa cum spun adesea, e nevoie ca fiecare să fie conștient că este responsabil pentru ce face, ce spune sau ce simte. Mai mult, fiecare persoană este responsabilă și pentru felul în care alege să reacționeze într-o anumită situație. Deci orice simți într-un anumit moment, are legătură doar cu tine.
Pe cât posibil, folosiți un limbaj pozitiv. Când alegeți să vă concentrați pe aspectele pozitive ale unei situații, în loc să criticați sau să faceți diverse acuzații, e mult mai probabil că veți ajunge mai repede la un numitor comun.
Dacă persoana din fața dumneavoastră își susține opinia ridicând tonul, uneori este suficient să zâmbiți, să dați din cap aprobator și să-i adresați întrebări într-o manieră non-confruntabilă.
Diferențele de opinie pot fi valoroase, dacă sunt gestionate în mod matur de toată lumea. Dacă nu reușiți, este important să cereți ajutorul unei persoane care să medieze discuția. La locul de muncă puteți cere ajutorul unui superior, iar în relațiile personale puteți apela la un psihoterapeut.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!