Știu că pare amuzant titlul dar așa este în realitate. Unele cupluri formează o echipă iar altele sunt majoritatea timpului în ringul de box, într-o continuă luptă pentru putere.
Dorința mea cea mai mare este să reușesc să schimb măcar un pic acest lucru și încerc să transmit o viziune diferită despre viața de cuplu, adică viața ca o echipă.
De la cuplurile care au reușit să transforme lupta în colaborare, am extras câteva lucruri pe care vreau să le împărtășesc cu voi.
A fost important modul în care au început să comunice. Au transmis mesajul clar și nu s-au mai așteptat ca celălalt să le ghicească gândurile. Au învățat să transmită dacă au nevoie de o soluție la ce povestesc sau doar să fie ascultați. Au folosit mai mult empatia și au înțeles că o viziune poate fi diferită, fără a fi greșită.
Au învățat să rezolve situațiile tensionate. În loc să rămână blocați în reproșuri, au ales să discute despre ce anume i-a provocat și despre cum ar fi mai bine să procedeze în viitor într-o situație similară, pentru ca acest lucru să nu se mai repete. Și au făcut acest lucru clar. De exemplu: data viitoare când intru în panică, în loc să începi să-mi explici logic un lucru, ține-mă câteva momente în brațe.
Au împărțit responsabilitățile legate de casă și de copii. Spun mereu că nu există lucru pe care un bărbat nu poate să-l facă legat de creșterea copilului (în afară de alăptatul la sân, desigur). Și că așa cum poate face dezordine, la fel poate și strânge. Sigur că nu doresc o generalizare, sunt și bărbați care cresc făcând treburi casnice și femei care nu fac asta. Dar oricare ar fi situația, am exemple că împărțirea responsabilităților funcționează foarte bine.
Voi sunteți o echipă sau luptați în ringul de box?
Pentru a afla acest lucru, vă propun un exercițiu tot din cartea Getting the love you want. A guide for couples, scrisă de Harville Hendrix și Helen Hunt, și anume Viziunea asupra relației. Îmi place foarte mult acest exercițiu deoarece, chiar și cei mai „luptători” parteneri, descoperă după ce îl fac că au multe puncte în comun și că de fapt degeaba se luptă pentru că își doresc aceleași lucruri.
Scrieți propoziții scurte care descriu viziunea personală pentru o relație profundă și satisfăcătoare. Includeți calități pe care deja le aveți și doriți să le păstrați și calități pe care vă doriți să le aveți. Scrieți fiecare propoziție la timpul prezent, ca și cum se întâmplă deja, și pozitivă.
Exemple: Noi suntem părinți iubitori.
Noi facem sex grozav.
Noi suntem afectuoși unul cu celălalt.
Noi ne rezolvăm divergențele în mod pașnic.
Arătați partenerului lista voastră. Subliniați propozițiile pe care le aveți în comun (e importantă ideea generală, nu să folosiți aceleași cuvinte). Dacă partenerul a scris propoziții cu care ești de acord, dar la care nu te-ai gândit, scrie-le pe lista ta. Acum aveți o viziune comună asupra viitorului. Alegeți 2 lucruri care vi se par importante pentru a le lucra în perioada următoare.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!