Poate nu vi se pare, sau nu v-ați uitat până acum așa la acest lucru, dar în relația terapeutică clientul se comportă exact așa cum face și în relațiile din afara cabinetului.
De exemplu, să spunem că în viața de zi cu zi ești o persoană pentru care părerea celorlalți contează. Atunci în cabinet ai să alegi cu grijă ce dezvălui, că cine știe ce-o să creadă terapeutul despre tine. E firesc să faci asta, doar că omul din fața ta nu e acolo să te judece. În plus, terapeutul lucrează cu informațiile pe care le primește. Gândește-te că oricum investești timp și bani. Cel mai important este să fii tu mai bine și să folosești la maxim acel timp.
Să presupunem că obișnuiești să te retragi când ceva nu-ți place sau e greu. Atunci cel mai probabil ai să renunți pur și simplu la terapie, fără să anunți sau să-i mai dai vreun semn terapeutului. Îmi încurajez clienții încă de la prima ședință să spună dacă ceva i-a deranjat, dacă nu vor să răspundă la o întrebare sau dacă s-au simțit într-un anume fel. Dar faptul că au permisiunea să facă asta nu înseamnă că au și curajul s-o facă de fiecare dată.
Folosește relația terapeutică pentru a-ți antrena comunicarea
Dacă observați astfel de momente uitați-vă la voi cu blândețe. Sigur, omul din fața voastră e antrenat să abordeze adecvat aceste lucruri, dar e dificil să schimbi peste noapte un obicei învățat în ani de zile. Încercați să faceți ceva diferit cât de puțin puteți în acel moment și este mai bine decât nimic.
De exemplu, dacă ceva din ce a spus terapeutul te-a supărat, dar nu ai curaj să spui acest lucru, poți spune: Aș avea ceva să spun, dar nu pot acum, îmi este foarte greu. Și atunci terapeutul va putea îndrepta discuția către proces, și nu către conținut. Adică în loc să insiste să-i spui pentru că ești într-un spațiu sigur, ar putea să te întrebe: A mai fost vreo situație în trecut în care te-ai simțit așa? În situația respectivă ai spus până la urmă ce ai fi vrut? Cum ți-a fost – greu, ușor? Cum a primit cealaltă peroană ce ai spus? Etc.
O să înțelegi care e felul în care abordezi aceste situații și, pe parcursul ședințelor, o să ai tot mai mult curaj să exprimi anumite lucruri. Și apoi și în afara cabinetului.
Ai nevoie să vorbești cu cineva?
Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!