Meniu Închide

De ce este importantă o casă curată și organizată?

casă-curată-și-organizată

Se spune că dacă ai ordine în jurul tău, ai și în minte. Asta înseamnă că o casă curată și organizată te ajută să ai o minte liniștită.

Încearcă să-ți imaginezi aceste două scenarii. Vii de la muncă și găsești o casă în care sunt foarte multe lucruri și e dezordine. Nici nu știi prea bine de unde să începi curățenia, fiind o casă atât de aglomerată. Sau vii de la muncă și găsești o casă curată și ordonată.

Primul scenariu poate duce la stres și iritabilitate. Al doilea te poate face să te simți ușurat și relaxat. Pe lângă acest lucru, o casă curată și organizată te ajută să-ți păstrezi concentrarea. E dificil să-ți păstrezi focusul când te uiți în jur și vezi alte lucruri care ar trebui făcute.

În plus, când faci curat se atenuează stresul și anxietatea și te simți mai bine emoțional. Acest lucru este valabil pentru orice activitate fizică.

Somnul este mai bun într-o casă curată. Poți să-ți imaginezi cum e să dormi într-o cameră în care e dezordine, sunt o mulțime de lucruri împrăștiate în jur și chiar și pe pat ai grămezi de haine? Dar într-o cameră curată și ordonată, cu lenjerie proaspăt schimbată?

Cum păstrezi o casă curată și organizată?

Am încercat multe variante de-a lungul anilor, până am ajuns la o variantă potrivită pentru mine, care nu necesită foarte mult timp și efort. Poți lua ideile următoare ca reper, însă este important să găsești varianta cea mai bună pentru tine, adaptată la timpul pe care-l ai și la nevoile tale.

În primul rând, am organizat sertarele și dulapurile în așa fel încât să nu am lucruri multe în exterior. Am păstrat doar câteva decorațiuni. Astfel este foarte ușor să șterg praful, fără a muta zeci de lucruri care trebuiesc și ele curățate.

Apoi, am înțeles că pentru mine nu e potrivită curățenia generală o dată pe săptămână, cum făceam în copilărie. Necesita timp și efort și de cele mai multe ori pierdeam sfârșitul de săptămănă și ziua de luni mă găsea obosită.

Așa că am ales altă variantă: fac atunci când e nevoie, unde e nevoie. Observ aragazul stropit, îl șterg. Văd urme pe jos, mătur și șterg.

Ce am înțeles că e important pentru mine este să mă trezesc dimineața fără lucruri de făcut, așa că las ordine în bucătărie seara. Îmi încep ziua cu mintea limpede și iau micul dejun fără stres.

Un alt lucru important este să mă întorc într-o casă curată. Așa că atunci când plec chiar și pentru două zile, las ordine.

Îți recomand să cronometrezi cam cât timp îți ia fiecare activitate. Astfel, ai să observi că în doar câteva minute pe zi, poți face o activitate care să întrețină ordinea în jurul tău.

Ai nevoie să vorbești cu cineva?

Intră în contact cu un psihoterapeut, pregătit să fie alături de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *